Prijzen van vliegtickets in Europa zijn fors goedkoper in de maanden juli en augustus.

Luchtvaartmaatschappijen doen aan promo-acties om reizigers weer in het vliegtuig te krijgen na de lockdowns.

Op de langere termijn is de kans groot dat ticketprijzen juist zullen stijgen, verwachten analisten.

Wordt vliegen exclusiever door de coronacris? Je zou denken van wel, maar voorlopig dalen de prijzen van vliegtickets alleen maar.

Radiozender BNR vroeg bij prijsvergelijkers Skyscanner en Travix naar de trends bij aanbiedingen voor vliegtickets. Wat blijkt? In juli en augustus zijn vliegtickets gemiddeld 20 procent goedkoper.

Typische vakantebestemmingen zoals Frankrijk en Turkije zijn gemiddeld 25 procent goedkoper, terwijl tickets voor Italië en Griekenland 30 procent tot 40 procent goedkoper zijn.

Sectoreconoom Rico Luman van ING zegt tegen BNR dat het om promotie-acties gaat van luchtvaartmaatschappijen om een herstart te maken.

Lees ook op Business Insider

Diepe crisis in de luchtvaart

De luchtvaartsector kent naar verwachting het slechtste jaar uit de geschiedenis door de coronacrisis. Luchtvaartorganisatie IATA rekent op een verlies van 84 miljard dollar voor de sector als geheel in 2020.

Voor Europa rekent IATA op een verlies van 21,5 miljard dollar. De vraag naar vliegreizen daalt naar verwachting met meer dan 50 procent. Overheden moeten bijspringen om grote luchtvaartconcerns als Lufthansa en Air France-KLM overeind te houden.

Air France-KLM kreeg eerder een steunpakket ter waarde van 7 miljard euro vanuit Parijs. Volgens de Franse minister van Financiën Bruno le Maire waren daar duurzaamheidseisen aan verbonden. Over Nederlandse steun voor KLM wordt nog altijd onderhandeld. Het gaat volgens Air France-KLM om een pakket tussen de 3 miljard en 4 miljard euro. 

Het Frans-Nederlandse luchtvaartbedrijf onderzoekt naar eigen zeggen de mogelijkheid van de inzet van treinen op bepaalde korte trajecten, mede vanuit milieu-oogpunt.

Ticketprijzen stijgen naar verwachting bij lagere bezettingsgraad

Voor de langere termijn is de verwachting dat vliegen een ander karakter kan krijgen door de corona-pandemie.

Luchtvaartmaatschappijen en luchthavens worstelen om reizigers weer aan het vliegen te krijgen en heroverwegen hun gezondheids- en veiligheidsbeleid, om het vertrouwen van passagiers te winnen en verspreiding van het coronavirus te voorkomen. 

De verwachting van luchtvaartanalisten is dat de prijzen van vliegtickets zullen stijgen als de bezettingsgraad van vliegtuigen structureel lager wordt door maatregelen om het coronavirus in toom te houden.

Lees meer: