De effectenbeurs in Amsterdam opent vrijdag waarschijnlijk vlak tot licht lager. Ook de andere Europese aandelenmarkten zullen bij de opening weinig beweging laten zien. De vrees dat de begrotingscrisis in de Verenigde Staten langer gaat duren dan verwacht drukt op de beurskoersen. Het belangrijke Amerikaanse banenrapport, dat voor vrijdag op het programma stond, is vanwege de sluiting van de overheidsdiensten in de VS tot nader order uitgesteld.

,,We beginnen onveranderd tot licht lager met de AEX. Waarschijnlijk zal het wel een negatieve handelsdag worden. Het lijkt erop dat we de komende 2 weken geen begrotingsakkoord in de VS zullen krijgen, waardoor de schade aan de economie toeneemt. Er zal echter weinig worden gehandeld want niemand neemt meer grote posities in voor het weekeinde. De richting zal dan ook vooral worden bepaald door de daghandelaren“, aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

Aan het bedrijvenfront zal SBM Offshore mogelijk bewegen op een advieswijziging. De Amerikaanse bank Morgan Stanley verhoogde het beleggingsadvies voor de maritiem dienstverlener.

DPA

DPA kondigde aan de activiteiten van ingenieursbureau Technipower over te nemen. Een overnameprijs werd door de detacheerder niet gegeven. De 53 werknemers van Technipower treden in dienst bij een nieuwe tak van DPA, genaamd DPA Technipower. Naar verwachting draagt Technipower direct bij aan de winstgevendheid.

De beurzen in het Verre Oosten gingen vrijdag overwegend omlaag. De Nikkei in Tokio eindigde 0,9 procent in de min. Eerder op de dag zakte de Japanse hoofdindex voor het eerst in bijna een maand even onder de 14.000 punten. De toenemende zorgen over de aanhoudende begrotingscrisis in Washington en een duurdere Japanse yen zorgden voor een negatieve stemming.

Recessie

De aandelenbeurzen in New York leverden donderdag stevig in. Beleggers vrezen dat de aanhoudende politieke impasse over de begroting en het schuldenplafond de VS in een recessie kan storten. Een zwakker dan verwacht cijfer over de dienstensector kwam het sentiment niet ten goede.

De Dow-Jonesindex sloot 0,9 procent lager op 14.996,48 punten, de laagste slotstand sinds 6 september. De S&P 500-index bereikte met een daling van 0,9 procent tot 1678,66 punten de laagste slotstand sinds 27 augustus. De Nasdaq verloor 1,1 procent tot 3774,34 punten.

Euro

De Europese beurzen waren donderdag lange tijd vrijwel ongewijzigd, maar zakten weg nadat de graadmeters op Wall Street terrein verloren. De AEX-index sloot 0,4 procent lager op 374,83 punten en de MidKap daalde 0,2 procent tot 577,30 punten. De FTSE in Londen steeg 0,2 procent, terwijl de DAX in Frankfurt 0,4 procent daalde. De CAC 40 in Parijs leverde 0,7 procent in.

De euro was vrijdag voorbeurs 1,3628 dollar waard, tegen 1,3637 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 103,12 dollar per vat. Brentolie zakte ook 0,2 procent in prijs, tot 108,82 dollar.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl