Vitesse heeft de eerste prijs in de clubgeschiedenis binnen.

In de Kuip veroverde de club uit Arnhem zondag de KNVB-beker door AZ met 2-0 te verslaan. De doelpunten kwamen van spits Ricky van Wolfswinkel.

“In de eerste helft hadden we het zwaar, maar in de tweede helft hebben we meer strijd geleverd. Daar ben ik trots op”, aldus Vitesse-coach Henk Fraser. “We zijn in de wedstrijd gebleven en krijgen met Ricky van Wolfswinkel altijd onze momenten. Hij krijgt twee behoorlijke ballen en die zitten erin.”

Hoeveel heeft Vitesse met de bekerwinst verdiend? Dat weet alleen de club zelf exact. Maar er valt wel een redelijke schatting te maken.

De KNVB meldt niet hoe groot de prijzenpot is voor het bekertoernooi, maar uit uitlatingen van clubbestuurders uit het verleden valt wel het nodige op te maken. Zo zei Heracles-voorzitter Jan Smit voor de finale in 2012 dat de bekerwinst 200.000 euro oplevert, plus bijna 8.000 euro aan tv-gelden.

Maar daar staan natuurlijk kosten tegenover. Vitesse moet ongetwijfeld winstpremies aan de spelers en trainers uitkeren. Daarnaast zijn er kosten voor het vervoer en de zakelijke relaties van de club.

Voor Smit pakte die rekensom in 2012 negatief uit, rekende hij Voetbal International destijds voor.

"Al die inkomsten zijn wij alleen al kwijt aan de afspraken over de premies die we aan het begin van dit seizoen hebben gemaakt met spelers en trainers. Verder moeten we zelf alle kaartjes betalen voor de sponsors, relaties en personeelsleden die we uitnodigen. Bij De Kuip zijn we alleen voor het parkeergeld voor één bus al zestig euro kwijt. Al met al moet er dus dik geld bij."

De bekerfinale zelf levert Vitesse misschien geen geld op, maar er zijn meer manieren om aan het toernooi te verdienen. Vitesse mocht drie keer thuis spelen, waaronder een kwartfinale tegen Feyenoord. In totaal waren bij de drie wedstrijden ruim 28.000 toeschouwers aanwezig. À 20 euro per kaartje levert dat zo'n half miljoen euro aan extra inkomsten op.

Europees voetbal

Maar de grote bonus is de Europa League. Vitesse is door de bekerwinst automatisch gekwalificeerd voor de groepsfase van de Europa League. In het seizoen 2016/2017 keerde de UEFA daarvoor een deelnamepremie uit van 2,6 miljoen euro - dat zal volgend seizoen hetzelfde of meer zijn.

Vitesse speelt drie wedstrijden thuis en verdient aan de kaartverkoop. Presteert de Arnhemse club goed, dan levert dat meteen geld op: elke overwinning was vorig seizoen goed voor 360.000 euro en een gelijkspel 120.000 euro.

Natuurlijk zijn er ook aan Europees voetbal kosten verbonden. Als Vitesse af moet reizen naar Kazachstan of Azerbeidzjan in de groepsfase, dan zijn ze daar ongetwijfeld meer geld aan kwijt dan aan een uitwedstrijd in België.

Los daarvan zullen de financiële voordelen van de bekerwinst volgend seizoen pas echt zichtbaar zijn. En wie weet, misschien zit het Gelredome straks bij elke thuiswedstrijd vol.

LEES OOK: Hoe het falen van Van Gaal in 2002 de KNVB een belangrijke financiële les leerde

MIS OOK NIET: De club die vorig seizoen de Champions League won, kreeg niet het meeste geld