Het alweer vijfde Angel Café bracht op 18 september de top van Nederlandse investeerders en ondernemers bijeen. Het onderwerp: kunstmatige intelligentie, oftewel AI. Experts deelden hun toekomstvisie en gaven waardevolle tips. Dit is onze recap.

Het Angel Café is een terugkerend evenement dat ondernemers en investeerders samenbrengt. Inspirerende verhalen, veelbelovende pitches en revolutionaire trends wisselen elkaar in razend tempo af. De buzz en de ondernemersgeest zijn voelbaar. Dit evenement trekt dan ook een groeiend publiek – zowel ter plekke, in het spectaculaire Capital C in Amsterdam, als online tijdens de livestream.

Benieuwd naar deze vijfde editie van het Angel Café? Download hier de Future of Finance app en kijk de hele uitzending terug.

18 maart 2024: het zevende Angel Café. Meld je nu aan!

AI als iPhone-moment

Mediagoeroe Ruud Hendriks, tevens co-founder van Startupbootcamp Amsterdam, begint de avond met zijn beschouwing van kunstmatige intelligentie. Hij vergelijkt AI met het begin van de coronacrisis: we moesten anders gaan denken en werken. En zoals Remy Gielens later op de avond opmerkt: “ChatGPT was een echt iPhone-moment.”

Ruud ziet dat we in een bear market zitten, maar dat er één veld is waarin het geld keihard rolt: AI. Hij zag tech-giganten onlangs $ 235 miljoen in Hugging Face pompen. En Databricks wordt dankzij een investeringsronde van $ 500 miljoen op 43 miljard dollar gewaardeerd.

Met Marleen Evertsz, co-founder & CEO van Nxchange, deelt Ruud zijn favoriete AI-tools. Zo roept hij het publiek op om eens te spelen met Pi, de personal assistant die is ontwikkeld door Inflecion.ai. “Dit is de toekomst van klantenservice.”

Start-ups springen bovenop AI

Een evenement dat investeerders en ondernemers bij elkaar brengt, daar horen natuurlijk nieuwe bedrijfsideeën bij. Start-ups van Nederlandse bodem krijgen elk drie minuten om te pitchen, met als doel om investeerders te trekken. Investeren kan al voor een bescheiden bedrag.

Meer te weten komen over de start-ups die tijdens het vijfde Angel Café pitchten? Meld je aan voor de Deep Dives van Nxchange, waarin je middels webinars meer informatie krijgt over de start-ups én over hoe jij succesvol kan investeren in AI.

Presentator JayJay Boske vraagt jurylid Willem Sijthoff waar hij de pitches op gaat beoordelen. “We hebben het vaak over de 4 D’s van dromen, denken, durven en doen. Daar voeg ik graag een vijfde aan toe,” zegt Willem. “De D van doorzetten. En daar zal ik vooral op letten.” 

Drie start-ups komen voorbij. De eerste is Startupbootcamp Bold Action II, die investeerders in staat stelt om met één investering in maar liefst 300 start-ups tegelijk te investeren, verdeeld over tien thema’s. Kunstmatige intelligentie is één van die sectoren. “Gemiddeld kun je zeven keer je inleg terug verwachten,” aldus de oprichter, “uitgekeerd via Nxchange als dividend.”

De tweede pitch is van DrLove, een app die mensen met behulp van AI van hun liefdesverdriet afhelpt. “Gemiddeld besteden mensen 1500 euro om over een gebroken hart te komen,” zegt Paul van Schie. “Met onze app en een smart device kan DrLove de juiste ondersteuning bieden bij een relatiebreuk.” De start-up wil zijn technologie uitbreiden naar oplossingen bij rouw en beperkende overtuigingen. 

De derde en laatste presentatie is van Empowr. Co-founders Reinier van der Schueren en Derk van Haastert vertellen hoe 1,3 miljoen Nederlanders tegen een burn-out aan zitten. Ook stippen ze aan dat 60% van het ziekterverzuim niet-medisch is. De oplossing? Een platform dat werknemers fit houdt door ze aan experts op het gebied van mentaal welzijn te koppelen. Jurylid Remy: “Ik geloof net als jullie dat AI persoonlijke begeleiding niet gaat vervangen.”

Stuk voor stuk start-ups met groot potentieel. En laten we eerlijk zijn: de drie minuten die ze voor de pitch kregen, smaken naar meer. Gelukkig bestaat de mogelijkheid voor meer quality time met deze ondernemers. Via de Angel Café deep dives leer je meer over AI en over het investeren in deze start-ups.

Scale-up: ‘de definitie van goed is veranderd’

In de paneldiscussie over scale-ups schuift Jeroen van Glabbeek aan. Hij begon in 1996 met een sms-service voor discotheken. Inmiddels is hij met CM.com uitgegroeid naar een wereldwijd bedrijf met innovatieve oplossingen voor klantenservice.

Richard Bross en Ruud Hendriks, die de rap groeiende podcast Doorzetters presenteren, vuren allerlei vragen op Jeroen af. Zo vragen ze bijvoorbeeld hoe hij het DNA van het bedrijf intact houdt met honderden werknemers. “Bij de onboarding komen ze allemaal twee weken naar Nederland en leer ik ze persoonlijk kennen,” onthult Jeroen. Ook legt hij uit dat niemand bij CM.com werk doet dat hij of zij niet leuk vindt. “Ik geloof heilig in diversiteit en inclusiviteit. Als je dat hebt, is er altijd wel iemand die werk leuk vindt dat iemand anders niet leuk vindt.”

De mannen bespreken het economische klimaat. Er vallen ontslagen en geen enkel bedrijf lijkt zich meer aan een beursgang te wagen. Richard merkt op dat het altijd wel érgens in de wereld goed gaat. Jeroen denkt dat de definitie van ‘goed’ veranderd is. “Waar we eerst 60 tot 70 procent per jaar wilden groeien, ligt de focus nu vooral op kosten onder controle houden en de kwaliteit verhogen. De groei komt vanzelf weer als de economie aantrekt.”

‘Staatsfonds? Dat klinkt enorm saai’

Marleen heet Rinke Zonneveld welkom, een doorgewinterde investeerder en CEO bij Invest-NL. Als advocate van de duivel zegt ze dat het woord staatsinvesteringsfonds wel slaapverwekkend klinkt. “Dus jij vindt kweekvlees en flexibele zonnepanelen saai?” vraagt Rinke retorisch, om vervolgens te vertellen op welke vlakken Nederland een echte voorloper is. “Climate tech is óók hot,” zegt Rinke. “Maar generative AI nog niet echt. Europa pakt daar maar 5% van de wereldwijde investeringen in.”

Marleen vraagt Rinke wat de grootste fout is die hij als investeerder heeft gemaakt. Met een knipoog naar start-up DrLove zegt hij: “Verliefd worden op een bedrijf waar je in investeert. Het heeft soms geen zin om geld in een bedrijf te blijven pompen, maar toch doe je het.”

Meer te weten komen over de drie veelbelovende start-ups in AI, die tijdens deze editie van het Angel Café hebben gepitcht? Meld je gratis aan voor de Deep Dives van Nxchange. Gratis webinars waarin je alles te weten komt over de drie ondernemingen en hoe jij succesvol investeert in AI.

Investeren in AI? Let op deze 5 dingen

Expert Remy Gielens, van AI.nl, praat het publiek in 10 minuten bij over kunstmatige intelligentie. Zo leren we dat AI niet zomaar uit de hemel neergedaald is in de vorm van ChatGPT, maar een optelsom is van vele decennia aan ontwikkelingen. Pas sinds kort is de rekenkracht groot en betaalbaar genoeg om AI op de huidige schaal toe te kunnen passen. 

Ook geeft Remy vijf tips voor wie in AI wil investeren. Eén daarvan is: “Kijk uit voor de charlatans. Er zijn bedrijven die echt cutting-edge bezig zijn, maar ook start-ups die vooral bestaande technologieën herkauwen.”