De ontwikkelaars van de virtuele munt bitcoin zetten zich af tegen de gevestigde orde in de financiële wereld. Maar traditionele bankiers willen de technologie achter de bitcoin in hun voordeel gebruiken.

De virtuele munt bitcoin is ontwikkeld als een decentraal systeem waar niemand exclusieve controle heeft. Dat past bij de libertaire ideologie van veel bitcoinontwikkelaars, die zich afzetten tegen de gevestigde orde in de financiële wereld.

De technologie achter de bitcoin wekt echter steeds meer interesse bij traditionele banken en centrale banken. Hoe de zogenoemde ‘blockchain’ precies, werkt kun je hier lezen op Z24.nl.

In een podcast leggen experts van weekblad The Economist deze week uit wat de belangrijkste redenen zijn voor commerciële en centrale banken om de bitcointechnologie te omarmen.

1) Snelheid

Banken hebben traditioneel hun eigen IT-systemen voor het afhandelen van betalings- en effectentransacties. Die zijn aan elkaar gekoppeld via platforms die overschrijvingen regelen. Maar de efficiëntie van de bancaire technologie is verre van optimaal.

Kenmerkend voor de blockchaintechnologie is een gedeelde database die collectief wordt beheerd en heel lastig valt te hacken. De blockchain biedt in beginsel de mogelijkheid om het afwikkelen van betalingstransacties tussen banken veel efficiënter en sneller te regelen.

2) Dreiging fintechs

Banken zijn traditioneel sterk gericht op het verkopen van financiële producten aan klanten, terwijl de inrichting van IT-systemen aan de achterkant een ondergeschoven kindje is gebleven.

Deze relatieve verwaarlozing van de 'backend' konden banken zich permitteren, zolang klagende klanten geen alternatief hadden. Maar de opkomst van zogenoemde fintechbedrijven met nieuwe technologie voor bijvoorbeeld betaalapps verandert het speelveld.

Als banken zich niet aanpassen, dreigen ze op deelgebieden overvleugeld te worden door nieuwe concurrenten. Met het adopteren van de blockchaintechnologie - bijvoorbeeld via het R3-consortium - kunnen banken laten zien dat ze wel degelijk innovatief zijn.

De blockchaintechnologie biedt ook mogelijkheden om efficiënter te werken voor banken en daarmee broodnodige kostenbesparingen te realiseren.

3) Vervanging contant geld

Voor centrale banken ligt er de mogelijkheid om met de blockchaintechnologie een eigen virtuele munt te scheppen die op termijn contant geld kan vervangen.

Zo'n digitale munt is uiteindelijk goedkoper dan het uitgeven van muntgeld en het drukken van bankbiljetten.

4) Zwart geld en witwassen

Groot verschil met de bitcoin is dat centrale banken met de blockchaintechnologie een digitale munt kunnen scheppen die niet anoniem is. Anders gezegd: het officiële digitale geld zou traceerbaar blijven over grenzen heen.

Zo'n systeem biedt grote voordelen voor overheden: criminelen die zwart geld proberen te witten, kunnen veel makkelijker worden opgespoord.

5) Negatieve rente

Nog een voordeel voor centrale bankiers is dat consumenten een digitale munt niet meer zouden kunnen omwisselen voor bankbiljetten die ze onder het matras kunnen stoppen.

In de huidige situatie waarbij centrale banken negatieve rentes hanteren om sparen te ontmoedigen en investeren en consumeren te stimuleren, dreigt het gevaar dat spaarders hun geld van de bank halen en thuis oppotten. Als contant geld wordt vervangen door een digitale munt, kan dat niet meer.

Oops! We could not locate your form.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl