Meerdere malen stond de Nederlandse autobouwer Spyker aan de rand van de afgrond. Topman Victor Muller wordt in Zweden zelfs aangeklaagd. Toch staat hij weer vol trots met een nieuwe bolide op de Geneefse autosalon. Gaat de nieuwste telg uit de Spyker-familie deze keer wel in productie?

De strakke en moderne Spyker C8 Preliator is met een topsnelheid van 323 km/u een waardige toevoeging aan het autopark van de Nederlandse autofabrikant. De gloednieuwe supercar moet 324.990 euro gaan kosten en er worden er maar vijftig van gemaakt. “Je zult nooit een andere Preliator bij het stoplicht tegenkomen”, aldus Muller tegenover Quote.

Het verschijnen van de Preliator in Genève was voor velen, inclusief Muller, een verrassing. Spyker was namelijk veel te laat met het aanvragen van een plekje op te Autosalon. Volgens Muller had hij genoegen genomen met een toilet om zijn auto tentoon te stellen. Maar uiteindelijk kreeg de Nederlandse autofabrikant veel meer dan dat en werden ze de verrassing van de beurs.

Turbulente geschiedenis

Het betekent de zoveelste wederopstanding van Victor Muller en zijn befaamde automerk. Een jaar geleden wist Spyker nog op het nippertje een faillissement te voorkomen en fuseerde de automaker met de elektrische vliegtuigbouwer Volta Volare. Er zou een koers richting elektrische auto’s ingeslagen worden, maar in Genève staat Muller toch weer met krachtige benzineslurper. Al betekent dit volgens de topman niet dat er in de toekomst geen elektrische sportwagens komen.

In het verleden heeft Muller enkele missers begaan met de aankoop van een F1-team dat na een jaar alweer verkocht werd. Dit uitstapje naar de hoogste raceklasse kostte het bedrijf handenvol geld. Ook de aankoop van het Zweedse automerk Saab in 2010 leverde niet op wat Muller had gehoopt; het Zweedse merk bestaat dan ook niet meer.

Muller wordt door de Zweedse justitie nu zelfs vervolgd voor zijn acties bij Saab, werd vorige week bekend. Hij is één van de vijf topmannen van het voormalige bedrijf die financiële criminaliteit ten laste wordt gelegd. Muller zou opzettelijk belastingcontroles gedwarsboomd hebben en daarmee 3,5 miljoen euro uit het zicht van de fiscus hebben gehouden.

Gaat de Preliator in productie?

Ondanks alle tegenslagen van de afgelopen jaren staat Muller er weer in Genève met een nieuwe sportwagen. Grote vraag is of de C8 Preliator ooit door de straten gaat rijden. In 2013 werd namelijk ook vol trots de Spyker B6 Venator aangekondigd, een auto die nooit in productie is gegaan.

Muller zelf blaakt van vertrouwen en denkt dat het verkopen van de nieuwe Preliator geen probleem gaat zijn, vertelt hij tegenover Automotive Management. "De meeste kopers hebben al een Spyker. Geld is voor hen ook geen issue." 

De vraag of Spyker over de benodigde middelen beschikt om de auto in productie te laten gaan, is volgens Muller niet relevant. "Klanten die zestig mille aanbetalen mogen deze vraag stellen, verder niemand." Volgens de topman zit het wel snor met de orders en de financiën. De auto gaat dan ook gewoon in het vierde kwartaal in productie, als we Muller mogen geloven.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl