Je ziekteverzuim van 7 naar 2 procent. Vijf keer meer betrokken medewerkers. En een omzetgroei van 700 procent. Wil jij ook leren van deze resultaten? Kom dan naar de BusinessBoost Experience met Allard Droste op 10 juli in Zwolle, georganiseerd door ING en MKB Nederland.

Eigen ervaring

Is Allard Droste de zoveelste goeroe die je komt vertellen hoe je succesvol kunt zijn? Nee, hij praat over zijn eigen ervaringen. Elf jaar geleden nam hij metaalbedrijf Aldowa over. Hij trof een verouderde, hiërarchische bedrijfscultuur. In dezelfde tijd las hij een boek over leiderschap van de Braziliaan Ricardo Semler.

Semler beschrijft hoe hij bij zijn bedrijf Semco een cultuur van vertrouwen en verantwoordelijkheid invoerde. Met groot succes. De omzet steeg van 4 miljoen in 1982 naar 212 miljoen in 2003.

Alles afschaffen!

Geïnspireerd schafte Droste in zijn eigen bedrijf alles af: de hr-afdeling, de afdeling inkoop, de vergaderingen, de salarisschalen en de beoordelingsgesprekken. Ook de oude manier van leidinggeven, waarbij de baas iedereen vertelde wat iedereen moest doen, verdween in de vuilnisbak.

In plaats daarvan gaf Droste zijn personeel verantwoordelijkheid om vooral dat te doen waar iedereen goed in is. Op een organische manier, maar zonder geitenwollensokken. Aldowa is prestatiegericht en wil de beste zijn. “Met veel lol en weinig onzin”, vat Droste het samen.

Sleutel tot succes

De ondernemer zal bij de BusinessBoost Experience in Zwolle, onder meer ingaan op de periode van onwennigheid en omschakelen. En hoe daarna de resultaten kwamen. Meest opvallend waren een sterk dalend ziekteverzuim en een exploderende omzet. Het verloop is praktisch nul.

De sleutel tot dit succes is dat medewerkers veel meer lol in hun werk kregen en zich betrokken voelden. Veel medewerkers toonden ineens ondernemerschap, waardoor tal van nieuwe vruchtbare ideeën ontstonden. En problemen werden zelfstandig opgelost. Drostes bedrijf won meerdere brancheprijzen voor deze resultaten.

Ook bij jou?

Werkt dit in elke onderneming? Misschien niet. Maar als een verouderd metaalbedrijf de omslag kan maken, dan moeten ook anderen dit kunnen. Droste begeleidde onder meer Onno Kooij, eigenaar van een staalconstructiebedrijf. Ook hij wilde een lossere bedrijfscultuur. Kooij komt mee naar BusinessBoost Experience en zal daar vertellen hoe het hem is vergaan, toen hij de filosofie van Ricardo Semler en Allard Droste in praktijk probeerde te brengen.

Meld je aan de voor BusinessBoost Experience in Zwolle op 10 juli 2018. En leer van Allard Droste hoe je via de volgende stappen naar een op groei gerichte bedrijfscultuur kunt gaan:

1) schaf overtollige regels af

2) vertrouw je personeel

3) geef verantwoordelijkheid

4) tolereer fouten

5) wees transparant

6) heb geduld

BusinessBoost is hét ondernemersplatform van Nederland, waar ondernemers elkaar op weg helpen naar succes. BusinessBoost is een initiatief van ING en MKB Nederland.

Lees ook: Oud-schaatser en innovatie-expert Ben van der Burg: ‘Elon Musk gaat te ver’

Advertisement