Het hoge risico op diefstal van e-bikes zorgt ervoor dat verzekeraars hun premies verhogen en hun voorwaarden aanscherpen. ANWB heeft een eigen risico ingevoerd op de fietsverzekering.

Dat meldt het Algemeen Dagblad vrijdag. Sinds 1 maart betalen klanten van ANWB 5 procent van het verzekerde bedrag aan eigen risico, als hun elektrische fiets wordt gestolen. Bij diefstal van onderdelen, zoals de accu, geldt een eigen risico van 50 euro.

Ook concurrent Univé experimenteert met een eigen risico, zegt de verzekeraar tegen de krant. Hierbij kunnen e-bikebezitters een vrijwillig eigen risico van 100 euro, 250 euro of 500 euro instellen.

Volgens de verzekeraars is het aantal diefstallen van elektrische fietsen toegenomen. Univé zag de afgelopen vier jaar het aantal uitkeringen voor gestolen e-bikes verdrievoudigen. De kans dat een e-bike wordt gestolen is de afgelopen drie jaar met 41 procent toegenomen, zegt ANWB, de grootste fietsverzekeraar van Nederland.

Verzekeraars verhogen ook premies voor e-bike

De verzekeraars hebben ook de premies verhoogd voor een e-bike verzekering. Bij Univé verschilt de verhoging per regio, bij ANWB is de fietsverzekering 5 procent duurder. Volgens de verzekeraar is die verhoging beperkt gezien de schadelast.

Uit cijfers van de politie blijkt dat vorig jaar een recordaantal van 90.000 e-bikes werd ontvreemd, schrijft het AD. De gemiddelde elektrische fiets kost zo'n 2.500 tot 3.000 euro.

Van de e-bikebezitters heeft 62 procent zijn fiets verzekerd, meldde marktonderzoeksbureau Multiscope begin deze maand. Daarvoor betaalden ze in 2023 gemiddeld 14 euro per maand. Bij 6 procent van de eigenaren is de elektrische fiets een keer gestolen.

LEES OOK: Verzekering van e-bike kost gemiddeld €14 per maand, maar fatbike is fors duurder om te verzekeren