Verzekeraar ASR kijkt terug op een ,,uitstekend eerste halfjaar” en ligt daarmee naar eigen zeggen goed op koers voor de komende privatisering. Hoe dat uiteindelijk vorm gaat krijgen, is nog altijd onduidelijk, blijkt woensdag uit het halfjaarbericht van het genationaliseerde concern.
Topman Jos Baeten wil zich niet uitspreken over een tijdpad voor een mogelijke beursgang. ,,Een zelfstandige beursgang is een van de mogelijkheden waar we naar kijken. De andere is verzelfstandiging via een consolidatie in de sector. Wij kijken nu serieus naar een samengaan met SNS Reaal, maar niet tegen iedere prijs. Want ook in haar huidige vorm is ASR voldoende sterk voor een zelfstandige private toekomst.”
ASR is in gesprek met verschillende investeerders die een overname financieel mogelijk kunnen maken. Baeten: ,,Mocht dat op niks uitlopen, dan komt een beursgang weer in beeld. Maar uiteindelijk beslist de minister daarover.” Zowel ASR als Reaal kwamen in staatshanden door de nationalisatie van de Nederlandse delen van Fortis en ABN Amro in 2008 en die van SNS Reaal in 2013.
Nettowinst
De nettowinst van ASR steeg in het eerste halfjaar met 46 procent tot 161 miljoen euro. In dezelfde periode in 2013 kwam de winst uit op 110 miljoen euro. De winsttoename is volgens ASR vooral toe te schrijven aan een verbetering van het verzekeringstechnische resultaat.
Bij levensverzekeringen bleef het nettoresultaat nagenoeg gelijk op 164 miljoen euro. De omzet daalde met 10 procent naar 916 miljoen euro ten opzichte van 1,01 miljard een jaar eerder. Volgens ASR was dit in lijn met de marktontwikkelingen.
Schadepreventie
De winst bij het schadebedrijf verbeterde aanzienlijk tot 90 miljoen euro, vergeleken met 6 miljoen een jaar eerder. Dit kwam vooral door meer focus op schadepreventie, met name bij de arbeidsongeschikheidsverzekeringen en lagere kosten. De omzet van de schadetak bleef in de eerste 6 maanden nagenoeg stabiel op ruim 1,41 miljard euro.
De vraag naar arbeidsongeschiktheidsverzekeringen neemt weer toe, nu de economie aan het herstellen is, signaleert Baeten. ,,Dat is een lichtpuntje.'' Vorig jaar moest ASR nog een last van 39 miljoen euro nemen op deze WGA-verzekeringen. ,,Dit jaar is dat niet nodig'', zegt hij. In de ,,licht dalende schademarkt'' richt ASR zich met merken als de Europeesche, De Amersfoortse en Ditzo, meer op nieuwe producten zoals pakketverzekeringen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl