Aegon is ‘geneigd’ te vertrekken uit kleinere markten en wil zich richten op drie kernlanden en nieuwe groeimarkten.

Voor de verzekeraar zijn de kernlanden naast Nederland het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Het concern wil de komende jaren 400 miljoen euro aan kosten gaan besparen.

Aegon wil zich gaan richten op drie kernmarkten: de Verenigde Staten, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. De verzekeraar wil kleine markten waar het bedrijf maar op beperkte schaal aanwezig is, gaan verlaten.

Naast een focus op de belangrijkste kernmarkten wil Aegon zich ook richten op een aantal groeimarkten en wil het concern de komende jaren 400 miljoen euro aan kosten gaan besparen.

Het wereldwijde vermogensbeheer wordt onder één dak gezet. Al deze plannen komen naar voren in de nieuwe strategie die Aegon-topman Lard Friese donderdag heeft aangekondigd

Beoogde kostenbesparingen van 400 miljoen euro

Groeimarkten waar de verzekeraar zich op wil richten zijn Spanje, Portugal, Brazilië en China. In kleine markten of landen met kleine posities is het bedrijf “geneigd” te vertrekken. Eerder verkocht Aegon al zijn activiteiten in Centraal- en Oost-Europa.

Lees ook op Business Insider

De verzekeraar wil op deze wijze zijn kapitaal beter gaan inzetten en winstgevender worden. Daarnaast houdt Aegon zijn verzekeringsdiensten tegen het licht.

De verkoop van sommige producten in de VS en Nederland zal worden gestopt en de opties voor bepaalde verzekeringsactiviteiten in de VS worden bekeken.

De beoogde kostenbesparingen van 400 miljoen euro moeten in 2023 worden behaald. Aegon denkt bijvoorbeeld te kunnen besparen door minder kantoorruimte nodig te hebben of te snijden in reiskosten.

Er zullen volgens het bedrijf ook banen verloren gaan, maar concrete cijfers werden niet genoemd. “We hebben een mozaïek aan verschillende initiatieven om kosten te besparen”, zei Friese in een toelichting.

Aegon gaat wel 150 miljoen euro investeren in initiatieven voor groei. Dat kan weer leiden tot nieuwe banen. Daar komen nog eenmalige investeringen van 650 miljoen euro bovenop in de komende jaren. Verder wil Aegon zijn dividend verhogen en moet de schuld worden verlaagd naar minstens 5,5 miljard euro in 2023, van de huidige 6,6 miljard euro.

LEES OOK: Verzekeraar Aegon heeft zijn Centraal- en Oost-Europese tak voor 830 miljoen euro verkocht aan de Vienna Insurance Group