Het verwijderen van tatoeages gebeurt nu nog door zowel dermatologen en huidtherapeuten als schoonheidsspecialistes. Maar daar komt verandering in, als het aan minister Schippers ligt.

Een roos op je enkel, een obscuur Chinees teken of je hele arm onder de bloemen. Tatoeages zijn steeds populairder, in alle lagen van de maatschappij.

Geen wonder dat het aantal tattooshops in Nederland in vijf jaar tijd is gestegen van 456 naar 890. En dat zijn alleen de tatoeëerders met een vergunning. Ook in illegale tattooshops kun je terecht voor een inktversiering, of je laat er eentje zetten door je vrienden op een tattoofeestje.

Spijt van tatoeage

De toenemende populariteit van tatoeages betekent dat een andere beroepsgroep ook rap groeit: tattooverwijderaars. Steeds meer mensen hebben spijt van hun tatoeage, omdat-ie na ettelijke jaren lelijk is geworden, niet meer bij hen past of omdat de persoon wiens naam op hun lichaam staat het uit heeft gemaakt.

De meest beproefde methode om onder de opperhuid aangebrachte inkt te verwijderen is met behulp van een speciaal laserapparaat. Die maakt de pigmentbolletjes stuk, waardoor die langzaam in de bloedbaan worden opgenomen.

Geen vergunning nodig voor tattoo verwijderen

De goedkoopste apparaten zijn al voor een paar duizend euro te koop. Die relatief lage aanschafprijs maakt het aantrekkelijk voor diverse beroepsgroepen om te profiteren van de toenemende wens om tatoeages te verwijderen.

Internationaal is de trend onmiskenbaar: het aantal laserstudio’s neemt sterk toe. Voor Nederland zijn de cijfers lastig te krijgen, maar dermatoloog Alice Langeveld geeft aan dat je ook hier op steeds meer plekken een tattoo kunt laten verwijderen met een laser.

En dat mag. Waar voor het zetten van een tattoo officieel een GGD-vergunning nodig is, mag iedereen een tatoeage verwijderen met een laserapparaat. Op hoeveel plekken dat precies kan in Nederland, is onduidelijk. Officiële cijfers zijn er niet, omdat er geen toezicht is. Een zoekopdracht met Google laat zien dat je zowel terecht kunt bij dermatologen en huidtherapeuten, als schoonheidsspecialistes en tatoeëerders zelf.

Nieuwe wetgeving

Daar komt binnenkort verandering in, als het aan minister Schippers ligt. In een brief aan de commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (pdf) liet ze op 20 maart van dit jaar weten dat behandelingen met laserapparaten een zogenoemde voorbehouden handeling gaat worden.

Dat betekent dat een laserbehandeling alleen uit mag worden gevoerd door erkende zorgverleners die staan vermeld in het BIG-register. Daarin zijn alleen personen opgenomen die een door de overheid erkende beroepsopleiding hebben gevolgd. Kortom: het verwijderen van tattoos wordt aan banden gelegd.

Medische ingreep

Dermatoloog Alice Langeveld van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV) kan zich vinden in het voornemen van de minister. Volgens haar is een laserbehandeling “echt een medische ingreep” die niet door iedereen uitgevoerd kan worden.

Zo is er het risico om de huid te verbranden, met littekens tot gevolg. Ook kan er schade aan de ogen ontstaan als deze niet goed worden beschermd. “Schoonheidsspecialisten en tatoeëerders hebben geen medische opleiding gehad”, zegt Langeveld. “Ze weten weinig van anatomie of medicijngebruik. Ook kunnen er complicaties optreden.”

Structurele controle

Langeveld vindt het daarnaast belangrijk dat er structurele controle is op de uitvoerders van de behandeling. Zo mag de behandelruimte bijvoorbeeld geen glimmende oppervlakken bevatten en moet er een waarschuwingslampje branden ten tijde van de behandeling.

Bij zorgverleners met een BIG-registratie is die inspectie er, bij schoonheidsspecialisten niet of nauwelijks.

Er is voor schoonheidsspecialisten wel een opleiding ontharingstechnieken, waarmee ze haren leren verwijderen met een laser, zegt Femke Kint, communicatiemedewerker van branchevereniging Anbos. In april van dit jaar waren er 337 in het bezit van het vakdiploma ontharingstechnieken.

 "Andere zaken waar laserapparaten voor worden gebruikt, daar distantiëren wij ons van", aldus Kint, waarmee ze doelt op het verwijderen van tattoos. "We ontkennen het niet, want het gebeurt in onze branche. Maar we stimuleren het niet."