De producenten in de industrie waren in november opnieuw iets minder negatief dan een maand eerder. Dat komt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) doordat ondernemers minder negatief waren over de verwachte bedrijvigheid in de komende drie maanden en de voorraden gereed product. Hun oordeel over de orderportefeuille veranderde niet.

CBS

De index die het vertrouwen meet ging van min 1,8 in oktober naar min 0,5 in november, aldus het CBS. Het producentenvertrouwen ligt daarmee nog altijd onder het langjarig gemiddelde van 1,0. Het vertrouwen bereikte in november 2021 de hoogste waarde (12,7). In april 2020 werd de laagste waarde (min 28,7) genoteerd.

CBS

In bijna alle branches in de industrie verbeterde het producentenvertrouwen in november. Fabrikanten in de textiel-, kleding- en lederindustrie waren het meest positief, terwijl producenten in de hout- en bouwmaterialenindustrie opnieuw het meest negatief waren.

CBS

LEES OOK: Nederland investeert een relatief klein deel van nationaal inkomen in onderzoek en ontwikkeling: dat is een risico voor de maakindustrie