• Vanaf 26 juni wordt de belangrijkste coronamaatregel 1,5 meter afstand houden.
  • Werknemers mogen vanaf 26 juni weer voor de helft van hun werktijd naar kantoor.
  • Mensen mogen vanaf 26 juni ook weer onbeperkt gasten thuis ontvangen.

Vanaf 26 juni wordt de belangrijkste coronamaatregel: 1,5 meter afstand houden. In situaties waar dat mogelijk is, mag weer heel veel. Dat meldde premier Mark Rutte vrijdag op een persconferentie.

Werknemers mogen vanaf 26 juni weer voor de helft van hun werktijd naar kantoor. Het advies om zoveel mogelijk thuis te werken vervalt vanaf dan.

Op de werkplek moeten mensen wel 1,5 meter afstand houden. Dat geldt ook in liften en kantines. Zolang deze regel geldt, is het nog niet mogelijk om weer volledig terug te gaan naar kantoor.

Mondkapjesplicht vervalt grotendeels

De mondkapjesplicht vervalt grotendeels vanaf 26 juni. De plicht geldt alleen nog op plekken waar het houden van 1,5 meter afstand niet mogelijk is, zoals het middelbare onderwijs, vliegvelden, stations, en in treinen en vliegtuigen.

Ook voor contactberoepen vervalt de mondkapjesplicht, omdat daar registratie en een checkgesprek verplicht blijft.

Het kabinet heeft ook besloten om op doorstroomlocaties één bezoeker per 5 vierkante meter toe te staan in plaats van één per 10 vierkante meter. Ook hier moeten mensen nog altijd 1,5 meter afstand van elkaar houden. Dit is onder meer van toepassing op pretparken en dierentuinen.

Dat betekent dat deze instellingen en evenementen veel meer mensen kunnen ontvangen.

Lees ook op Business Insider

Geen beperking op thuis ontvangen van gasten

Mensen mogen vanaf 26 juni ook weer onbeperkt gasten thuis ontvangen. Eveneens mag iedereen weer in groepen bij elkaar komen zonder beperking in aantal. Wel geldt ook hier dat er 1,5 meter afstand in acht moet worden genomen.

Op dit moment geldt nog een maximaal toegestaan aantal van vier thuisbezoekers en vier mensen in groepen buiten.

Verbod op alcoholverkoop na 22.00 uur vervalt: horeca krijgt meer ruimte

Het verbod om alcohol te verkopen na 22.00 uur vervalt vanaf 26 juni. Dit geldt ook voor het verbod van het hebben en drinken van alcohol na 22.00 uur in de openbare ruimte.

Daar waar coronatoegangsbewijzen gelden, hoeft de anderhalve meter niet in acht te worden genomen.

Vanaf 23 juni geldt dat, naast testen voor toegang, ook een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs gebruikt kan worden als coronatoegangsbewijs. Deze drie mogelijkheden kunnen getoond worden in de (update van de) CoronaCheck-app.

Een coronatoegangsbewijs zal waarschijnlijk vooral een optie zijn voor bijvoorbeeld een evenement of festival. Ook dansgelegenheden, zoals nachtclubs en discotheken, kunnen door gebruik te maken van het coronatoegangsbewijs open zonder beperkingen.

Reizen naar het buitenland

Reizigers die in juli of augustus vanuit Nederland naar het buitenland reizen, kunnen zich gratis laten testen. De gratis testen zijn bedoeld voor reizigers die nog niet (volledig) gevaccineerd zijn en zich deze zomer voorafgaand aan hun reis naar het buitenland moeten laten testen.

LEES OOK: Dit moet je weten over 19 ‘gele’ en ‘groene’ vakantielanden zoals Italië, Duitsland, Portugal en de Griekse eilanden: checklist voor je op reis gaat