• Een leidinggevende functie maakt je nog geen leider, zegt hoogleraar leiderschap en organisatiegedrag Margarita de Mayo, waarover CHRO.nl schrijft.
  • Volgens De Mayo zijn er een aantal fundamentele verschillen tussen een leider en een baas.
  • Zo is een baas afhankelijk van zijn of haar positie in de hiërarchie om een team aan te sturen. Een leider doet daarentegen een beroep op innerlijke waarden.
  • Lees ook: Vrouwelijke leiders hebben vaker een burn-out: ‘Hoog risico door perfectionisme’

Ben je automatisch een leider als je leiding geeft? Nee, zegt hoogleraar leiderschap en organisatiegedrag Margarita de Mayo, waarover het platform voor HR-professionals CHRO.nl schrijft.

Een leider vertrouwt op persoonlijke macht, een baas op positionele macht, aldus De Mayo. Die laatste is afhankelijk van zijn of haar positie in de hiërarchie om een team aan te sturen. Een echte leider stuurt een team aan door passie te tonen en een beroep te doen op innerlijke waarden.

Volgens de hoogleraar richt een baas zich met name op de korte termijn, zonder rekening te houden met eventuele gevolgen op de (middel)lange termijn. Dit kan leiden tot niet duurzame keuzes. Een leider heeft een langetermijnoriëntatie op doelen, omarmt verandering en durft zijn of haar comfortzone te verlaten.

LEES HIER het hele artikel op CHRO.nl: Ben je een leider als je leiding geeft? Zo onderscheid je de leider van de baas…