Stef Blok wordt de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. Dat laat de Rijksvoorlichtingdienst weten. Blok volgt VVD’er Halbe Zijlstra op, die zich vorige maand genoodzaakt zag op te stappen.

De 53-jarige Blok gaat om 16.00 uur langs bij zijn partijgenoot Rutte. ,,Het betreft het gebruikelijke gesprek met een kandidaat-bewindspersoon”, aldus de RVD.

Premier Mark Rutte vindt het ,,geweldig” dat zijn partijgenoot aantreedt als nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. De doorgewinterde oud-minister wordt woensdag beëdigd, laten ingewijden weten. De ,,zeer ervaren” Blok heeft als minister voor Wonen en Rijksdienst en later van Veiligheid en Justitie ,,laten zien dat hij betrouwbaar en solide” is en ,,dingen erdoor krijgt, met breed draagvlak”, zei Rutte voor de microfoon van nieuwszender BNR. ,,Dat heb je nodig in het buitenland.”

Rutte vindt het ,,op zich niet goed” dat het VVD-smaldeel in het kabinet zo weinig vrouwen telt. Maar omdat hij in zijn partij veel vrouwelijke talenten meent te zien, maakt hij zich ,,voor de langere termijn niet zoveel zorgen”.

Op het moment is Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) ook baas van Buitenlandse Zaken. Zij nam het over nadat Zijlstra vorige maand was afgetreden.

Dat deed Zijlstra omdat hij als fractievoorzitter van de VVD een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin had verzonnen. Premier Mark Rutte onderstreepte bij Zijlstra’s opstappen dat “liegen nooit mag” , maar dat de consequenties van geval tot geval kunnen verschillen.

Rutte zei direct dat hij de tijd wilde nemen voor het invullen van de ministerspost op Buitenlandse Zaken. De premier schetste al wel een profiel van de nieuwe minister.

Lees ook op Business Insider

De opvolger van Zijlstra moet volgens Rutte iemand zijn met een klein ego, die dienstbaar is aan het land, snapt hoe politiek werkt, met twee benen in de wereld staat en respectvol omgaat met zijn medewerkers. Het uitgangspunt is verder dat het een VVD’er moet worden, net als Zijlstra.

Blok vertrok afgelopen najaar uit het Binnenhof om eens wat anders te gaan doen. Met de keuze voor VVD’er Blok kiest Rutte voor ervaring.