De curatoren van het failliete warenhuisbedrijf V&D verkopen restaurantketen La Place aan Jumbo Groep, het moederbedrijf van supermarktketen Jumbo.

Dat is dinsdag bekendgemaakt.

Met de transactie, die geen betrekking heeft op de warenhuizen van V&D, is de werkgelegenheid voor het overgrote deel van de werknemers van het hoofdkantoor van La Place en de circa zestig alleenstaande vestigingen gewaarborgd.

Jumbo gaat de betreffende restaurants exploiteren onder het merk La Place, maar houdt wel een slag om de arm. Vijf tot tien vestigingen worden mogelijk alsnog gesloten. In totaal heeft La Place vele tientallen locaties, waarvan ongeveer vijftig in V&D’s. Die filialen komen mogelijk ook in handen van Jumbo, maar daarover is het familiebedrijf nog in gesprek met de curatoren.

‘Scheiding is aan het verdwijnen’

Directeuren van beide bedrijven zijn opgetogen in een persbericht van Jumbo. De twee ketens zouden ‘naadloos’ op elkaar aansluiten. Jumbo CEO Frits van Eerd: “De traditionele scheiding tussen supermarkten en foodhoreca is aan het verdwijnen. Onze klanten willen zelf bepalen waar, wanneer en wat ze eten.”

Over de verkoop en doorstart van V&D zijn constructieve gesprekken gaande met twee serieuze gegadigden en andere betrokkenen. Meer konden de curatoren dinsdag nog niet melden.

Ze hebben wel de hoop dat de deal met Jumbo de kans vergroot op een succesvolle doorstart van de warenhuizen en de daarin gevestigde restaurants en verkooppunten van La Place.

Financiële details over de overname door Jumbo zijn niet naar buiten gebracht.

Bonden voorzichtig optimistisch

De vakbonden zijn blij dat supermarktbedrijf Jumbo de zelfstandige La Place-vestigingen overneemt van het failliete V&D-concern. ,,Er is gelukkig nog plaats voor La Place na vandaag. En hopelijk is dat de opmaat voor nog méér goed nieuws'', reageert CNV-bestuurder Martijn den Heijer.

Ook FNV-bestuurder Niels Suijker is hoopvol gestemd. ,,Maar het is nog niet duidelijk voor hoeveel werknemers de overname uiteindelijk soelaas biedt. We zouden het bovendien terecht vinden als Jumbo de medewerkers tegen vergelijkbare arbeidsvoorwaarden een contract aanbiedt'', zegt hij.

Daarnaast zit in veel V&D-vestigingen ook een La Place en daarvoor is nog geen doorstart bereikt. Die inpandige La Place-vestigingen zijn volgens de bonden nog goed voor zo'n 3500 banen. De werkgelegenheid daar is nog niet verzekerd.

V&D en La Place werden op oudejaarsdag failliet verklaard. De winkels en restaurants zijn nog altijd open in afwachting van een doorstart. De circa 10.000 werknemers kunnen nog tot halverwege februari worden doorbetaald door uitkeringsinstantie UWV.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl