Nederland heeft het vermaarde bankiershuis Rothschild ingehuurd om de beursgang van ABN Amro voor te bereiden.

Dat meldt De Telegraaf vrijdag. De kleine, onafhankelijke zakenbank gaat minister Dijsselbloem van Financiën adviseren bij de beursgang van ABN.

Topman Gerrit Zalm van ABN zei eerder dat begin 2015 weleens een goed moment zou kunnen zijn voor de beursgang van de staatsbank. Mocht dat nog te vroeg zijn, dan is het mogelijk om de beursgang een half jaar of een jaar uit te stellen.

Vermaarde bankiersfamilie

Rothschild komt voort uit een Duits-Joodse bankiersfamilie. De wortels van de Rothschild-dynastie gaan terug tot 1798, toen de 21-jarige Nathan Mayer Rothschild uit Duitsland naar Engeland trok om daar een textielzaak te beginnen. Toen de exporten over Het Kanaal steeds moeilijker werden door de oorlogen die Napoleon voerde, zocht Nathan vanaf 1809 zijn heil in de financiële markten in Londen waar hij fortuin maakte.

Binnen tien jaar had hij met zijn broers vestigingen in Parijs, Wenen, Napels en Frankfurt. Momenteel werken wereldwijd zo’n negenhonderd investment-bankiers bij Rothschild.

Rothschild oude bekende

Het is niet de eerste keer dat Rothschild zaken doet met de Staat. Zo werd het in 2008 ingevlogen om bij een aantal gevallen van staatssteun, zoals SNS Reaal, het rekenwerk voor Den Haag te doen.

ABN Amro had van 1996 tot en met 2007 een samenwerkingsverband met Rothschild.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl