Imtech heeft vorig jaar opnieuw een fors verlies geleden. Een nieuwe overeenkomst met financiers moet helpen om het bedrijf weer op het juiste spoor te krijgen. Dat maakte de door fraudezaken geplaagde technisch dienstverlener dinsdag bekend.

Het nettoverlies van Imtech liep vorig jaar, onder meer door de fraudezaken die werden ontdekt in Duitsland en Polen, op tot 697 miljoen euro. In 2012 werd al een verlies geboekt van 241 miljoen euro. De omzet van Imtech zakte vorig jaar van 5,4 miljard naar 4,9 miljard euro. Het operationele resultaat (ebit) kwam uit op min 549 miljoen euro, tegen een verlies van 175 miljoen euro een jaar eerder.

Imtech heeft een nieuwe overeenkomst gesloten met zijn financiers, die het bedrijf moet helpen orde op zaken te stellen. Imtech krijgt een kredietfaciliteit van 1,3 miljard euro en is voor 843 miljoen euro aan garanties toegezegd. De overeenkomst loopt minstens tot eind 2015, terwijl wordt gewerkt aan een verlenging tot 2017.

Honderden miljoenen

Imtech moest vorig jaar honderden miljoenen euro’s afboeken op projecten in Duitsland en Polen, nadat was gebleken dat daar sprake was van omvangrijke fraude. Daarnaast werd er een grote reorganisatie doorgevoerd, die op termijn voor betere resultaten moet zorgen.

Volgens de vorig jaar aangetreden bestuursvoorzitter Gerard van de Aast ligt de prioriteit nu vooral bij de verdere afbouw van de schuldenlast van het bedrijf. Op dat vlak wordt geen enkele optie uitgesloten, stelde hij. Zo bekijkt Imtech de mogelijkheden om aanzienlijke onderdelen van het bedrijf te verkopen of om via de uitgifte van nieuwe aandelen geld op te halen. Concrete plannen zijn er nog niet en eventuele stappen zullen ,,weloverwogen'' worden genomen, aldus Van de Aast.

Hoopgevend

In het vierde kwartaal waren de prestaties van Imtech, met uitzondering van de Duitse activiteiten, hoopgevend, gaf Van de Aast verder aan. Hij toonde zich ook tevreden over het aantal orders dat Imtech ontvangt, maar wilde geen concrete voorspellingen doen voor 2014.

Het bedrijf houdt vast aan het doel om binnen ,,enkele jaren'' een operationele ebitdamarge te realiseren van 4 tot 6 procent, met een maximale leverage ratio van 2 procent. Daarbij richt Imtech zich, naast de reductie van de schuld, vooral op autonome groei en het verbeteren van de bedrijfsvoering. De schuld, die eind vorig jaar op 745 miljoen euro stond, moet medio 2015 met minstens 400 miljoen euro zijn verlaagd.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl