Deutsche Bank heeft één van haar handelaren op non-actief gezet nadat deze een handelaar van een andere partij vroeg om lid te worden van een WhatsApp-groepje. Dit meldt een bron aan Business Insider.

Het groepje is een forum waarvan de deelnemers hun mening over rentetarieven bespreken.

Volgens de bron vond één en ander twee weken geleden plaats en is het interne onderzoek door Deutsche Bank nog niet afgerond. Een woordvoerder van bank weigert ieder commentaar.

Traders handelen in rentederivaten zoals swaps, futures en opties, producten die hun waarde ontlenen aan referentierentes zoals de London Interbank Offered Rate, beter bekend als Libor. De markt voor rentederivaten is de grootste ter wereld en bedrijven en banken gebruiken de producten om hun kasstromen te beheren en als bescherming tegen toekomstige renteschommelingen.

Banken en tussenpersonen zijn erop gebrand de schijn van geheime afspraken te vermijden, nadat internationale toezichthouders de branche miljarden aan boetes oplegde voor het manipuleren van de Libor.

Libor-schandaal

Bedrijven zijn sindsdien heel alert op hoe en met wie hun handelaren communiceren. Bij het Liborschandaal was een aantal handelaren betrokken die gebruik maakten van Bloomberg chatrooms, waarin ze rentes bespraken en invloed uitoefenden op degenen die de rente vaststelden. Naar aanleiding van het Liborschandaal werd Tom Hayes, oud-bankier bij UBS en Citigroup, tot 11 jaar celstraf veroordeeld.

En nog steeds worden bedrijven aangepakt door toezichthouders. Afgelopen woensdag legde de Europese Commissie Crédit Agricole, HSBC en JPMorgan Chase een boete van 485 miljoen euro op voor kartelvorming en manipulatie van de markt voor rentederivaten.

Volgens de commissie maakten de banken geheime afspraken over de prijzen van rentederivaten en wisselden ze onderling gevoelige informatie uit waarmee ze EU-wetgeving overtraden. Deutsche Bank, Barclays en Royal Bank of Scotland troffen in 2013 een schikking met de EU. Deutsche Bank moest destijds 465 miljoen euro betalen.

Weliswaar zijn mobiele telefoons tegenwoordig verboden op de handelsvloer, het incident met de WhatsApp illustreert maar weer hoezeer banken worstelen met de uitdagingen zoals moderne communicatie en encryptie.