De deeleconomie is weer een markt rijker: voor ongebruikte opslagruimte.

Airbnb betekende een revolutie voor accodomatieverhuur; Roost, een online marktplaats voor het verhuren van je garage, zolder of andere bergruimte wil dat zijn voor opslag. Medeoprichter Jon Gillon kreeg het idee toen zijn oudere broer van Austin naar San Francisco verhuisde en bij hem kwam voorrijden met een Subaru vol zooi.

Ruimte in opbergkast

“In plaats van opslagruimte te huren, vroeg hij of ik ruimte had in mijn opbergkast”, vertelt Gillon aan VentureBeat. “Toen hij zijn spullen weer kwam ophalen ging er een lampje bij me branden.”

Het idee is dus dat mensen geld kunnen besparen én verdienen door ongebruikte opslagruimte te (ver)huren. “In theorie kun je je achterzak verhuren”, zegt Gillon. De kleinste ruimte die je kunt (ver)huren is “om een paar ski’s te stallen”. Gillon denkt dat de site een goede motivatie is om eens lekker op te ruimen.

Bedrijf van 10 miljoen

De minimumbetaling is 5 dollar per dag, en Roost krijgt daar 15 procent van. Roost biedt ook verzekeringen aan. De marktwaarde is nu “ongeveer 10 miljoen dollar”, volgens Gillon. Eerdere injectierondes leverden 135.000 en 160.000 dollar op.

Op Roost kun je selecteren op bereikbaarheid, grootte en soort opslag, verzekeringsdekking, veiligheid, et cetera. Er komt ook informatie en referenties over de verhuurders bij. Over een maandje kunnen gebruikers ook zien of een (ver)huurder een strafblad heeft in de Verenigde Staten.

Maar wat als mensen hun goederen niet komen ophalen? Dan worden ze in beslag genomen, schrijft Roost op zijn site. Wij verheugen ons nu al op de realityserie: Storage Wars meets Cash in the Attic.

Lees ook op Business Insider

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl