• De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk gaan nauwer economisch samenwerken, hebben de Britse premier Sunak en de Amerikaanse president Biden bekendgemaakt.
  • In de zogeheten “Atlantische Verklaring” beloven de landen onder meer nauwere samenwerking op het gebied van AI, energie en innovatie.
  • Volgens Sunak is het logisch om “in het oog van de grootste transformaties sinds de industriële revolutie” naar elkaar te kijken.
  • Lees ook: China loopt ‘verbluffend’ ver voor op de VS qua technologisch onderzoek, constateert westerse denktank

 De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk gaan nauwer economisch samenwerken om tegenwicht te kunnen bieden aan Rusland en China. Dat heeft de Britse premier Rishi Sunak bekendgemaakt na een overleg met president Joe Biden in het Witte Huis. Ze zijn het eens geworden over een “Atlantische Verklaring”, volgens Sunak een “actieplan voor de toekomst van onze samenwerking”. De landen willen onder meer nauwer samenwerken op het gebied van technologie, waaronder AI, energie en innovatie. Hij belooft dat de verklaring zal leiden tot een sterkere economie en daarmee nieuwe banen.

De landen willen onder meer samenwerken om de toeleveringsketens voor belangrijke mineralen te verbeteren. Die laatste zijn nodig voor bijvoorbeeld de productie van batterijen in elektrische voertuigen. Daardoor moeten Britse autofabrikanten straks ook in aanmerking komen voor Amerikaanse subsidies voor elektrische auto’s. Daardoor zouden Amerikanen auto’s van merken als Jaguar en Land Rover kunnen kopen met een belastingvoordeel van 3750 dollar, omgerekend bijna 3500 euro.

Verenigde Staten en VK willen meer samenwerken rond veiligheid AI

Verder willen de landen gaan samenwerken op het gebied van veiligheid omtrent kunstmatige intelligentie (AI). De risico’s daarvan moeten worden aangepakt, stelt Biden. “Ik denk niet dat er ooit in de geschiedenis van de mensheid zo’n potentiële fundamentele technologische verandering heeft plaatsgevonden als kunstmatige intelligentie. Het is duizelingwekkend”, aldus de Amerikaanse president tijdens een persconferentie na afloop van zijn gesprekken met Sunak.

Ook willen de landen gezamenlijk de ontwikkeling van geavanceerde wapens versnellen, zoals die van hypersonische raketten. Biden wil daarvoor het Amerikaanse Congres vragen het Verenigd Koninkrijk aan te wijzen als zogeheten binnenlandse bron op basis van de Defense Production Act. Met die wet kunnen de VS bedrijven onder meer dwingen de productie van bepaalde zaken te prioriteren. Een dergelijk verzoek deed Biden eerder ook al voor Australië.

De VS en het VK hebben "altijd de grenzen verlegd van wat twee landen samen kunnen bereiken", stelt Sunak in een verklaring. "Dus het is logisch dat we in het oog van de grootste transformaties sinds de industriële revolutie naar elkaar kijken om aan een sterkere economische toekomst te bouwen." Van tevoren hadden de leiders ook aangekondigd dat onder meer gesproken zou worden over de oorlog in Oekraïne en de vrede in Noord-Ierland.

LEES OOK: ‘China overweegt belastingvoordelen voor fabrikanten, om zo beter te kunnen concurreren met de VS’