Minder vliegen voor vakanties en zakelijke afspraken, geen vlees meer eten en korter douchen: veel mensen proberen wat milieubewuster te leven. Maar heb je er wel eens bij stilgestaan dat de gemiddelde uitvaart niet zo goed is voor het klimaat? Uitvaartverzorger DELA probeert uitvaarten flink te verduurzamen. En met succes.

Dit is 1 van 11 verhalen uit het Greenchoice’ e-book ‘Hoe verduurzaamt zakelijk Nederland?’
Download hier het e-book vol duurzame inspiratie

Vooral bij crematies komt veel CO2 vrij. Het grootste deel van de energierekening van een crematorium gaat naar de gasovens. In een goed geïsoleerd crematorium komt 90 procent van het gasgebruik voor rekening van de oven, in de wat oudere panden zo’n 54 procent. 

Ilse van de Voort, mvo-manager bij coöperatie DELA, is iedere dag hard aan de slag om te uitstoot van de uitvaartorganisatie terug te dringen. “Dat lukt al goed door via Greenchoice groene stroom in te kopen. Maar we willen natuurlijk liever ook minder energie gebruiken.”

Elektrische ovens gebruiken zo’n 80 procent minder energie dan gasovens. Daarom vervangt DELA de gasgestookte ovens door elektrische, vertelt de mvo-manager. Deze maatregel is een van de effectiefste manieren om de duurzame ambities van DELA na te streven: in 2030 klimaatneutrale uitvaarten verzorgen. 

DELA plaatst een elektrische oven.
DELA plaatst een elektrische oven.

Biologisch afbreekbare kist

Het is niet alleen DELA zelf die standaard inzet op duurzame uitvaarten, ook bij nabestaanden komt het thema steeds vaker terug. Van de Voort: “Er is bijvoorbeeld meer belangstelling voor uitvaarten op natuurbegraafplaatsen.” 

Dat heeft gevolgen voor de uitvaartkisten. Massief FSC-houten kisten met milieuvriendelijk (bio)katoenen voering zijn biologisch afbreekbaar. Ze zijn dus beter voor de ondergrond dan een kist van spaanplaat, waar veel lijm, hars en folie in is verwerkt.

Nabestaanden willen duurzame uitvaarten 

Ook andere onderdelen van een uitvaart worden steeds duurzamer. De rouwwagens worden bijvoorbeeld veel duurzamer. Net als de bloemen. Van der Voort: “Waarom moeten we iedere keer verse bloemen aanschaffen, voor een paar uur? We stellen daarom herbruikbare rouwstukken beschikbaar, net zo mooi, maar veel langer bruikbaar.”

De uitstoot per uitvaart gaat door alle maatregelen steeds verder omlaag. Van de Voort: “We komen van 1.250 kilogram CO2 per uitvaart, in 2019 is die gedaald naar 1.000. Dat is al een mooie stap.”

Over 2020, toen de uitstoot verder omlaag dook naar 500 kilogram, kan de mvo-manager lastig iets zinnigs zeggen. Door de strenge coronamaatregelen konden maximaal dertig bezoekers een uitvaart bijwonen, waardoor het autovervoer van bezoekers naar een uitvaartlocatie, dat relatief veel uitstoot veroorzaakt, minimaal was. Van de Voort kijkt daarom uit naar de nieuwe cijfers over het afgelopen jaar. 

Op zoek naar meer duurzame inspiratie? In het gratis e-book van Greenchoice staan nog tien verhalen van ondernemers. Download hier het e-book ‘Hoe verduurzaamt zakelijk Nederland?’