In de eurozone is de index voor het consumentenvertrouwen in juli gestegen naar -14. Dat is een verbetering van 3 punten in vergelijking met juni. Het algemene economisch sentiment is over dezelfde periode uitgekomen op 101,3. Dat is 2,3 punten hoger dan analisten hadden verwcht.

In Duitsland is de werkloosheid licht gedaald, van 7,8 procent in juni naar 7,7 procent in juli. In de Verenigde Staten zijn de aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen afgelopen week gedaald naar 457.000 stuks, 2000 minder dan de verwachting van analisten.

AEX

De AEX-index noteerde een klein uur voor het slot 0,5 procent lager op een stand van 333,45 punten. De MidKap-index voor middelgrote fondsen stond 0,5 procent hoger op 528,16 punten. De graadmeters in Parijs en Londen stonden respectievelijk 0,3 en 0,4 procent hoger. De DAX-index in Frankfurt verloor 0,1 procent.

,,De reacties op de goede cijfers van bedrijven als Shell en Nutreco waren lauw”, constateerde beleggingsadviseur Sijmen Plomp van VPV Bankiers. ,,Maar dat is helemaal niet verontrustend. Alle doemscenario’s kunnen wat mij betreft de prullenbak in.”

Bedrijfsnieuws

Beleggers kregen donderdag een reeks aan bedrijfsnieuws te verwerken. Shell heeft over het tweede kwartaal ,,behoorlijke resultaten'' geboekt, waarbij de groei in volumes de meeste aandacht trekt. Dat vindt zakenbank Theodoor Gilissen. De bank verwacht een verdere verbetering van de strategische bedrijfspositie en de resultaten. De koers noteerde 0,4 procent hoger.

Reed Elsevier was de grootste stijger in de AEX met een koerswinst van 3,6 procent. De resultaten van de uitgever in de eerste helft van 2010 waren beter dan verwacht. Volgens SNS Securities stonden de marges minder onder druk dan waar het op had gerekend. Theodoor Gilissen kondigde aan de verwachtingen over de opbrengsten van het concern licht te zullen opwaarderen.

Wessanen

Voedingsmiddelenconcern Wessanen maakte in het tweede kwartaal weer winst. Analisten bestempelden de vooruitblik voor de rest van het jaar echter als een ,,onaangename verrassing'' en ,,zwaar negatief en opmerkelijk''. Het nieuws werd door beleggers slecht ontvangen. Ze zetten het aandeel 4,9 procent lager.

De euro was donderdagmiddag 1,3095 dollar waard. Woensdag aan het einde van de Europese handelsdag was de munt 1,3000 dollar waard.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl