Met temperaturen boven de 30 graden wordt het deze week weer puffen geblazen voor de meesten van ons. Nog even snel een ventilator kopen? Maar waar begin je? Er zijn niet alleen veel aanbieders, er zijn ook nog eens verschillende soorten ventilatoren.

Business Insider deed alvast een korte marktscan voor als je overweegt een ventilator aan te schaffen. Daarbij keken we naar prijzen van verschillende soorten ventilatoren. Maar eerst een paar dingen waar je moet op moet letten.

Misschien denk je dat een ventilator een ‘plat product’ met weinig opsmuk is. Maar uit een rondgang langs sites als Coolblue, Kieskeurig.nl en Beslist.nl blijkt dat dit nogal tegenvalt.

Ventilator kopen: hier moet je op letten

Allereerst moet je kijken naar het type ventilator. Is-ie voor op tafel, aan het plafond of op de vloer? Daarbij kun je grofweg kiezen uit vier opties: de vloerventilator, de staande ventilator, de plafondventilator en de torenventilator.

En hoeveel geluid mag het ding maken? Je hebt ventilatoren die minder dan 50 decibel produceren – vergelijkbaar met zacht geroezemoes – en die als extra stil gelden. En je hebt ventilatoren die relatief luid zijn en boven de 60 decibel uitkomen. Dit geluid komt overeen met een normale conversatie.

Ander punt van aandacht: wat is het vermogen en hoe krachtig moet de ventilator zijn? Hoe hoger het wattage, hoe harder de ventilator kan blazen en hoe meer verkoeling het apparaat brengt. Nadeel van sneller en harder: meer lawaai, meer energieverbruik.

Ook snelheid is een onderscheidende factor: ventilatoren kun je instellen op verschillende snelheden, afhankelijk van type en merk.

Verder handig: zelf bedienen of instellen wanneer de ventilator aangaat. Denk hierbij aan een timer of afstandsbediening.

En zijn er kleine kinderen of huisdieren in het spel? Dan wordt veiligheid een criterium. Zo kun je kiezen voor extra veilige ventilatoren waarbij de bladen zijn afgedekt met een raster, of bladloze ventilatoren.

Ten slotte is het ook belangrijk hoe groot de waaier is: hoe groter de waaier, hoe meer lucht er verplaatst wordt.

ventilator

Foto: EPA

Oké, nu we iets weten van de zaken op om te letten bij het kopen van een ventilator, kunnen we over naar de prijzen. Die blijken fors uiteen te lopen.

We keken op Coolblue, Kieskeurig.nl en Beslist.nl naar vier typen typen ventilator: vloer-, staande, plafond- en torenventilator.

Voor de vier categorieën zochten we naar de goedkoopste en de duurste ventilator die op de sites te vinden was. Dit is het resultaat.


Vloerventilator: tussen €8,99 en €723,58

Ventilator kopen

Foto Gembird

Hij heet 'vloerventilator', maar dit type is ook bruikbaar als een tafel- of bureauventilator. Lekker makkelijk verplaatsbaar en niet zo idioot groot.

De goedkoopste vonden we op Kieskeurig.nl. Voor het lieve sommetje van 8,99 euro heb je een heuse Gembird NF-03 met een diameter van 10,16 cm. Te bestellen bij bol.com.

De duurste vloerventilator komt uit een geheel ander universum en kost je 723,58 euro. Die vinden we op Beslist.nl. Het is een Perel van 90 centimeter doorsnede met een gewicht van 45,3 kg, een vermogen van 410 W en 942 omwentelingen per minuut.


Staande ventilator: tussen €29,42 en €189

Foto: Stadlerform.nl

Dat is de traditionele ventilator zoals de meesten van ons die kennen: een hoge standaard met rotorbladen in een metalen raster.

De meest prijzige kost je 189 euro. Dan heb je een Stadler Form Ventilator Charly, een grote designventilator met standaard. De fabrikant noemt het zelfs een eyecatcher! Geschikt voor ruimtes tot 50 vierkante meter, of 125 kuub. De ventilator zorgt voor een luchtverplaatsing van 3.000 kuub per uur.

Toch maar wat minder eyecatching en prijzig? Dan krijg je via Kieskeurig.nl voor 29,42 euro een Excellent Electrics met een verbruik van 45 W, hoogte 125 cm en een gewicht van 3 kg. De maximale geluidsproductie is 25 dB.


Torenventilator: tussen €39,99 en €419

Ventilator kopen

Foto: Dyson

We wisten niet dat ze bestonden of zo genoemd werden. Ze lijken een beetje op de langwerpige asbakken zoals je die op perrons tegenkomt. Je hebt al een torenventilator vanaf 39,99 euro. Voor dat bedrag krijg je een Proline ventilator FT75E van het merk BCC Proline, onder meer te verkrijgen bij bol.com. Deze heeft een geluidsniveau van 56 dB. Het verbruik is 30 W.

Dan maar snel naar de duurste: voor 419 euro koop je via Coolblue een zilverkleurige Dyson AM07. Met een luchtverplaatsing van 500 liter per seconde en een geluidsniveau van 64 dB.


Plafondventilator: tussen  €54 en €866

Foto: Beacon

De plafondventilator tenslotte heb je al vanaf 54 euro. Wat heb je dan? Een Bestron DHB42W met vier wieken met een vermogen van 50 W en een diameter van 102 cm in de kleur wit. Via Kieskeurig.nl.

Uiteraard wordt ook in een andere league met plafondventilatoren gespeeld. Zoals met de houten plafondventilator van Beacon, ook met afstandsbediening, maar hier met zes snelheden. De ventilator is volgens de producent 'muisstil', maar een specifieke output in dB wordt niet gegeven. Bij bol.com betaal je maar liefst 866,80 euro voor dit designmodel.


Als een ventilator alleen niet genoeg is...

Ga je toch voor luchtventilatie 2.0 en wil je geen simpele ventilator kopen? Dan kun je altijd nog terecht bij Dyson, dé fabrikant van luxe huishoudproducten.

Dyson maakt zakloze stofzuigers, maar ook ventilatoren met heel veel extra's. Zo heeft het Britse merk apparaten die ventilator, luchtreiniger én verwarming in één zijn - en die ook gassen, verontreinigde lucht en allergenen filteren. Daar hangt uiteraard een prijskaartje aan. Je hebt uiteenlopende modellen van 299 euro tot 649 euro.

Nog een laatste disclaimer: het is warm buiten en het gaat hard met de ventilatoren. Business Insider moest dit overzicht al eens aanpassen omdat ventilatoren niet meer leverbaar bleken. Verdiep je in je keuze, maar hak vervolgens snel de knoop door voordat jouw favoriete model uitverkocht is!

Ventilator kopen

Foto: Dyson


LEES OOK: Dit is het geheim van Dyson: van de zakloze stofzuiger tot een krultang van €499