Branchevereniging Detailhandel Nederland vindt dat schromelijk overdreven. ,,Als er zo veel klachten binnenkomen, willen we dat graag met de vakbond bespreken. Maar dat honderdduizenden medewerkers daarvan de dupe worden, is niet waar”, zei een woordvoerder.
Volgens Monsma hebben veel winkels die op zondag open gaan lak aan de arbeidstijdenwet en de geldende cao’s. ,,Zij betalen bijvoorbeeld geen toeslag en dwingen sommige medewerkers om op zondag te werken. Vooral jonge werknemers zijn de dupe.” In totaal zijn er ruim 800.000 werknemers in de detailhandel.
Weigeren
Personeel kan volgens de bond simpelweg niet weigeren om op zondag te werken, omdat veel mensen een tijdelijk contract hebben. ,,Bij weigering dreigt de werkgever het contract niet te verlengen”, aldus Monsma.
Daarom is het van groot belang dat de Arbeidsinspectie onderzoek doet naar de arbeidstijdenwet en de naleving van de cao’s, meent Monsma. ,,Tot op heden is dat nog niet gebeurd.”
Cao's goed geregeld
Volgens Detailhandel Nederland zijn alle cao's goed geregeld. ,,En wij merken juist dat veel mensen graag op zondag willen werken. Bovendien is dat altijd op basis van vrijwilligheid'', aldus de woordvoerder.
De Stichting Tegen Verruiming Zondagopenstelling, CNV Vakmensen en 12 lokale ondernemers zijn een rechtszaak begonnen tegen de koopzondag in de Gelderse gemeente Rheden. Voor zover bekend wordt het de eerste procedure na het aanscherpen van de winkeltijdenwet per 1 januari van dit jaar. De zaak dient donderdag voor de rechtbank in Den Haag.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl