Terwijl de prijzen van Bitcoin en Ethereum in de afgelopen weken enigszins zijn gestabiliseerd, bewegen de cryptomunten in de subtop alle kanten op.

Wat marktwaarde betreft vormen de cryptomunten Bitcoin, Ethereum en Bitcoin Cash de top drie.

Dat is niet veranderd sinds Bitcoin op 1 augustus is gesplitst, maar andere sleutelspelers als Ripple, Litecoin en Dash hebben wel enorme bewegingen vertoond in augustus.

Afgelopen week is Ripple — wereldwijd de vierde cryptomunt  — bijna verdubbeld in waarde tot een voorlopig hoogtepunt van 28 dollarcent. De stijging werd vooral veroorzaakt door een gestegen vraag van de Zuid-Koreaanse en Japanse markten.

Maar de winst was van korte duur en op dinsdag werd de cryptomunt voor rond de 22 dollarcent verhandeld.

Tegen de huidige prijzen sluit Litecoin de top vijf van cryptomunten met een totale marktwaarde van ongeveer 3 miljard dollar.

Litecoin is in oktober 2011 geïntroduceerd en werkt met vergelijkbare blokchain-technologie als Bitcoin, maar met hogere verwerkingssnelheden. Net als bij Bitcoin is er maar een beperkt aantal Litecoin (84 miljoen) te 'minen'.

Er was het afgelopen weekend een stijgende vraag naar de munt en die steeg in waarde van 50 dollar tot 62 dollar op dinsdag.

Door de opkomst van Litecoin viel Dash weer terug naar de zesde plaats, maar die munt steeg afgelopen week nog naar de top vijf en blijft staan rond recordhoogten.

In de twee weken vanaf 15 augustus is Dash ruim in waarde verdubbeld van 197 dollar naar 397 dollar voordat de munt weer ietsjes terugviel:

Dash bestaat sinds januari en het maximaal aantal munten dat computers kunnen 'minen' is ongeveer 18 miljoen.

Anders dan Bitcoin maakt Dash gebruik van een 'two-tier' netwerk. Daarbij zijn de activiteiten van 'miners' gescheiden van leden van het network die blockchain-transacties valideren en goedkeuren, 'nodes' genoemd.

Terwijl 'miners' in het Bitcoin-netwerk ook de node-functie uitoefenen, worden de master-nodes op het Dash-netwerk uitgevoerd door andere leden.

Om het de moeite waard te maken voor 'nodes' om het netwerk soepel te laten draaien wordt de waarde van het nieuwe deel van de blockchain eerlijk verdeeld - 45% voor 'miners' en 45% voor de master node. De overblijvende 10% gaar naar een fonds dat wordt beheerd door het netwerk.

Net als bij Ripple is de recente stijging van Dash vooral te danken aan de Aziatische markten, zegt CEO Ryan Taylor.

“De hoge handelsvolumes maken handelaren uit heel Azië enthousiast Dash aan hun portefeuille toe te voegen, dus ik denk dat we nu alleen nog maar het begin zien van de groei die we kunnen verwachten uit die regio", vertelt Taylor tegen Business Insider.

De prijsbewegingen lijken erop te duiden dat de verschillende cryptomunten communicerende vaten zijn.

De prijs van Dash ten opzichte van Bitcoin heeft een vergelijkbaar pad gevold als zijn opmars ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Blockchaintechnologie

Terwijl het debat over wat crypromunten écht waard zijn oplaait, is het de moeite waard goed te kijken naar hoe blockchaintechnologie de wijze waarop we betalen kan veranderen.

In een onderzoeksrapport van Morgan Stanley afgelopen week dat cryptomunten wel invloed zullen hebben op de wereldwijde betalingsmarkt, maar die niet compleet overhoop gaat halen.

De toenemende aandacht van toezichthouders bij het verder ontwikkelen van de markt zal de impact van cryptomunten vertragen, zeggen analisten.

Morgan Stanley stelt ook dat het nieuwe digitale munten tijd zal kosten om vertrouwen op te bouwen bij consumenten voordat ze echt kunnen worden beschouwd als nieuwe manier om voor goederen en diensten te betalen.

Met de stroom aan introducties van nieuwe digitale munten (initial coin offerings - ICO's) is het interessant om in de gaten te houden welke cryptonetwerken het best in staat zijn te profiteren van de verbetering van transactietechnologie.

Het lijdt geen twijfel dat investeerders de nieuwe ontwikkelingen nauwgezet volgen.

“Alles wordt veel interessanter als de nieuwe businessmodellen en producten als hefboom gaan werken voor de unieke eigenschappen van digitale valuta. Als de kosten van een transactie waar dan ook ter wereld de nul naderen, komen er nieuwe handelsmogelijkheden waar we nooit aan gedacht zouden hebben", zegt Taylor.

LEES de oorspronkelijke versie van dit verhaal op Business Insider Australia