De Magnum energiecentrale in de Groningse Eemshaven wordt door energieconcern Vattenfall van de hand gedaan. Die verkoop levert Vattenfall circa 500 miljoen euro op. Dat geld wil het van huis uit Zweedse bedrijf gebruiken voor investeringen in de energietransitie.

Sectorgenoot RWE wordt de nieuwe eigenaar van de Magnum centrale, de gasgestookte centrale zou per 30 september in Duitse hanen moeten komen. De overname moet onder meer nog worden goedgekeurd door de ondernemingsraad van Vattenfall. RWE neemt al het personeel dat werkt bij de Magnum centrale over van Vattenfall.

Bij de nieuwe investeringen gaat het volgens het bedrijf onder meer om fossielvrije energieprojecten zoals windmolens op zee en stadsverwarming en -koeling.

De Magnum elektriciteitscentrale bestaat uit drie stoom- en gasturbines, die samen een totaal vermogen hebben van 1,4 gigawatt. Magnum is volgens de bedrijven ook technisch geschikt om op termijn gedeeltelijk of zelfs volledig op waterstof te laten draaien. Dit soort centrales zijn straks nodig als back-up als er niet voldoende zon- en windenergie beschikbaar is.

In de overeenkomst is ook een zonnepark opgenomen met een vermogen van 5,6 megawatt. Het zonnepark met zo'n 18.000 zonnepanelen ligt op het terrein van de Magnum centrale.

LEES OOK: Nieuwe warmtepomp van Vattenfall kan oude woningen aardgasvrij maken zonder dure verbouwing van €25.000