Minister Bussemaker van Cultuur wil boekhandels laten experimenteren met kortingsacties buiten de Boekenweek om. Maar dat gaat wel gepaard met strenge regels.

De vaste boekenprijs voor identieke boeken moet een gelijk speelveld voor Nederlandse boekverkopers garanderen. Toch komt toch er waarschijnlijk enige speling.

Volgens de VVD en D66 moet het mogelijk te zijn om lokaal ondernemerschap van boekhandels te stimuleren met promotie-acties buiten de Boekenweek om.

Minister Jet Bussemaker van Cultuur heeft flink gedubt over deze mogelijkheid. Maar in een brief aan de Tweede Kamer schrijft Bussemaker vrijdag dat ze promotieacties van boekhandels wel wil toestaan buiten de Boekenweek, maar onder een aantal strenge voorwaarden.

Kortingsacties boekhandels

Zo mogen internetboekhandels wat de minister betreft niet meedoen aan promotieacties, omdat dat tot omzetverlies zou leiden bij kleinere fysieke boekhandels.

Ook moet het gaan om plaatselijke acties in combinatie met kortingen op kaartjes voor bijvoorbeeld theater, film, muziek of sportwedstrijden. De minister wil in het geval van ketens het aantal vestigingen dat tegelijk een aanbieding mag doen, beperken.

Verder mogen acties alleen uitgevoerd worden door boekhandels met minimaal duizend titels. Dit om te voorkomen dat branchevreemde partijen zoals supermarkten stuntacties gaan uitvoeren met boeken.

Ten aanzien van de duur van de acties mikt Bussemaker op maximaal twee keer één week per jaar. De minister wil de maximum korting stellen op 5 euro per geschenk bij een minimum aankoopbedrag van 15 euro.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl