• Juristen hechten van alle beroepsgroepen de meeste waarde aan een vast contract, zo blijkt uit onderzoek van arbeidsmarktonderzoeker Intelligence Group.
 • Traditionele freelancers zoals kunstenaars, beveiligers, ontwerpers en journalisten lijken nog altijd niet echt warm te lopen voor een vast contract.
 • In het algemeen speelt werkdruk voor steeds meer mensen een rol bij de keuze van een nieuwe baan.
 • Lees ook: Dit zijn de populairste bijbanen onder jongeren: Albert Heijn en Jumbo aan kop, Picnic snelle stijger

Werkdruk speelt voor steeds meer mensen een rol bij het kiezen van een baan. Dat betekent dat het extra opletten is voor organisaties die opereren in een krappe markt.

Arbeidsmarktonderzoeker Intelligence Group (IG) keek in een nieuw onderzoek naar de verschillende factoren die mensen laten meewegen bij de keuze van een nieuwe baan.

Bij beroepsgroepen die veel hechten aan het salaris voert ‘inkoop’ de lijst aan. De onderzoekers keken verder ook naar de mogelijkheid van een vast contract. Vooral juristen hechten daar belang aan, gevolgd door medewerkers in de sociale dienstverlening en financiële kringen.

Beroepsgroepen die het meeste belang hechten aan salaris bij de keuze van een werkgever

 1. Inkoop
 2. Installatie
 3. ICT
 4. Marketing
 5. Juridisch
 6. Productie
 7. Horeca

Het belang van werkdruk bij een baan is voor wetenschappers explosief gestegen, en dat in een sector die bekend staat om de hoge werkdruk. In de top 6 van beroepen die aangeven dat ze in het bijzonder naar werkdruk kijken staan allemaal sociale beroepen, zo merken de onderzoekers op.

CEO's, managers en ambtenaren die de koers uitzetten, lijken zich wat minder zorgen te maken om de werkdruk, in vergelijking met andere werkkringen. Naast deze beroepen vallen ook arbeiders in sectoren zoals de bouw, installatie en schoonmaak op als banen waar werkdruk minder speelt, allicht doordat daar relatief veel mensen in een flexvorm voor eigen rekening werken.

Vast contract in trek onder juristen en docenten

De waarde van een vast contract is de afgelopen twee jaar in de meeste vakgebieden een beetje omhoog gegaan. Vooral in het onderwijs is er een opvallende stijging te zien, al moesten zij ook van ver komen.

Beroepsgroepen die het meeste belang hechten aan vast contract

 1. Juridisch
 2. Sociale dienstverlening
 3. Financieel
 4. Sales
 5. Marketing
 6. Bouw
 7. Call centre/klantenservice

De traditionele freelancers zoals kunstenaars, beveiligers, ontwerpers en journalisten lijken nog altijd niet echt warm te lopen voor een vast contract.

LEES OOK: 3 op de 4 ondernemers kampt met personeelstekort: dit zijn de belangrijkste gevolgen per sector