De schoenen worden weer gevuld met chocoladeletters in aanloop naar 5 december. Maar wat is nu de lekkerste chocoladeletter? De Consumentenbond testte vier veel verkochte melkchocoladeletters en wijst twee winnaars aan (want smaken verschillen) en één duidelijke verliezer.

Aldi – €0,99 (135 gram)
Om maar te beginnen met dat laatste: de letter van de Aldi is duidelijk de goedkoopste, maar ook beduidend minder lekker: “Helaas krijg je in dit geval voor weinig geld ook weinig smaak. De letter is niet lekker romig en heeft geen uitgesproken cacaosmaak”, oordeelt het proefpanel.

Verkade – €1,99 (135 gram)
De proevers van de Consumentenbond vinden de letter van Verkade dat toch om zijn chocola bekend staat ‘wat saai’. Op aspecten als romigheid, knapperigheid en zoetheid is de melkchocoladeletter niet meer dan een middenmoter.

HEMA – €1,60 (160 gram)
De chocoladeletter van de HEMA is volgens het panel lekker knapperig: “De letter van de Hema onderscheidt zich door een goede ‘bite’ en een fijne cacaosmaak.” Hij is duurder dan die van de Aldi, maar duidelijk goedkoper dan de letters van Verkade en Tony Chocolonely.

Tony’s Chocolonely – €2,84 (180 gram)
De letter van Tony’s Chocolonely is gemaakt van Belgische chocolade en is lekker romig, stellen de proevers van de Consumentenbond. Minpuntje is misschien dat hij verwerkt is in een reep en daardoor niet het klassieke uiterlijk heeft van een chocoladeletter.

Mensen op straat: “Alles ontploft in je mond”

De Consumentenbond liet winkelend publiek ook proeven van de verschillende chocoladeletters. De meeste voorbijgangers vonden de letter van Verkade het lekkerst: “Het is alsof alles ontploft, dus ook de cacao en de chocola. Dus je krijgt het hele mengsel in je mond, een explosie!”

Lees ook op Business Insider

AH winnaar in eerdere test Business Insider

In 2014 deed Business Insider zelf ook een test. Toen kwam de melkletter van de Albert Heijn als lekkerste uit de bus. De proevers waren toen van oordeel dat er lekker veel cacao in zat. De letters van Verkade en HEMA die nu ook zijn getest door de Consumentenbond eindigden destijds in de middenmoot.

Bekijk alle resultaten van de BI-test uit 2014 hier>>>

De letter van V&D scoorde destijds het slechtst, maar dat zal toch niet de reden zijn geweest dat de winkelketen failliet is gegaan?