Na een enerverende week zit de jaarlijkse International Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas erop.

CES is al jaren een trekpleister voor internationaal publiek en grote multinationals als Samsung, LG en Google. Hoewel veel van deze techgiganten hun producten tegenwoordig lanceren op een door henzelf gekozen moment, is CES nog altijd dé verzamelplaats voor nieuwe en experimentele technologie.

Zo was het dit jaar de plek waar Google en Amazon de verhitte strijd rond het leiderschap op het gebied van smart assistants uitvochten.  Ook zagen we de opkomst van schattige robots en de meest innovatieve tv’s ooit.

Na een week rondhangen op de CES, is de conclusie dat dit de zes grootste trends op het gebied van technologie zijn:


1. Smart-assistants vechten het uit

Bron: Avery Hartmans/Business Insider

Google's Assistant en Amazons Alexa waren overal aanwezig op de CES 2018, geïntegreerd in alles, van draadloze koptelefoons tot waterkranen.

Vlak voor de start van de technologiebeurs kondigde Google aan dat zijn Assistant wordt toegevoegd aan een nieuwe reeks 'smartscreens'.  De schermen worden ondersteund door Google Assistant, maar gemaakt door andere partijen, zoals JBL, Sony en LG.

We testten Google Assistant uit bij de Lenovo Smart Display, een scherm van 8 tot 10 inch. Het stelt je in staat om door middel van stemcommando's foto's van Google Photos op het scherm te krijgen, video-calls te maken met Google Duo en, het meest belangrijke, YouTube-video's af te spelen.

Hoewel Amazon zelf genoeg apparaten op de markt heeft - zoals de Echo Show, de Echo Spot, Echo Look, Echo, Echo Plus en Echo Dot - lijkt het erop dat Google de strijd gaat winnen.

Google zegt dat Assistant inmiddels op zo'n 400 miljoen apparaten werkt, waaronder vermoedelijk ook smartphones. Amazon geeft geen getallen voor Alexa, maar in oktober zei CEO Jeff Bezos dat het aantal op 20 miljoen ligt.


2. Robots die je kunnen helpen in en rond het huis

LG's CLOi Hub Robot draagt een bril. Bron: Avery Hartmans/Business Insider

LG onthulde zijn nieuwe CLOi Hub Robot op de CES, een kleine, pratende robot die helpt om jouw huishoudelijke apparaten van LG te beheren.

De robot rijdt niet rond, maar beweegt wat op zijn plaats. Hij toont verschillende uitdrukkingen en kan zelfs reageren op de toon van je stem, volgens Engadget.

Maar Hub faalde op het moment suprême tijdens CES. Het enige wat het robotje deed tijdens de demonstratie was met zijn ogen richting de presentator knipperen. Antwoorden op diens commando's kwamen er niet.

"Zelfs robots hebben weleens een slechte dag", zei hoofd marketing van LG, David VanderWaal nadat CLOi hem compleet negeerde.

Op het goede spoor

Maar, als het LG lukt om van de HUB een solide apparaat te maken, kan het bedrijf weleens op een heel goed spoor zitten. De robot kan namelijk bijzondere dingen, zoals het aanzetten van je wasmachine, omdat ie ziet dat je een lesje in de sportschool gepland hebt staan.

En omdat LG huishoudelijke apparaten maakt - variërend van tv's tot koelkasten en luchtverfrissers - maakt een slimme assistent die alles kan beheren het leven een stuk makkelijker.

Maar Hub is niet de enige robot van LG, zelfs niet de schattigste. Het bedrijf heeft verschillende grotere CLOi-apparaten die klusjes kunnen verrichten van het niveau boodschappen dragen, je koffer transporteren en drankjes serveren.

De 'oberrobot', Porter Robot en Shopping Cart Robot zijn drie robots met een hoogte van een gemiddeld kind van een jaar of 8 en hebben grote, blauwe ogen. De 'oberrobot' draagt zelfs een digitale vlinderdas, een charmante toevoeging die vermoedelijk als doel heeft om je af te leiden van het feit dat je drankje geserveerd wordt door een robot.

De nieuwe robots zijn nog niet te koop voor particulieren, LG verwacht dat ze voor het eerst in hotels en horeca op vliegvelden in actie te zien zijn.


3. Robots die je gezelschap kunnen houden

The iPal robot, een apparaat op wielen van een meter hoog, ontworpen voor kinderen en ouderen. Bron: Jae C. Hong/AP

Nu kunstmatige intelligentie steeds verder ontwikkelt, leggen techbedrijven zich toe op het ontwerpen van robots die meer kunnen dan het uitvoeren van taken. Verschillende bedrijven op CES introduceerden 'sociale robots', die de rol van vriend op zich kunnen nemen.

Neem, iPal, een robot van een meter hoog die door het huis rolt en je kind kan onderwijzen, een maatje kan worden voor ouderen of mensen kan begroeten bij binnenkomst.

iPal wordt gemaakt door een bedrijf dat AvatarMind heet. De robot heeft pasteltinten en een groot touchscreen op de borst.

iPal zal uiteindelijk voor zo'n 1.500 tot 2.000 dollar te koop zijn.

Voorkeuren en gewoonten leren

Dan is er nog ElliQ, de robot van Intuition Robotics, een sociale robot speciaal ontworpen voor ouderen. ElliQ's kunstmatige intelligentie zorgt ervoor dat de robot kan leren wat de voorkeuren en gewoonten zijn van de eigenaar en dat de robot kan praten zonder commando van de eigenaar. Het bedrijf claimt dat ElliQ zelfs suggestie kan geven voor muziek of video waarvan het denkt dat de eigenaar die zal bevallen. Zelfs de aansporing om te gaan wandelen of het wijzen op de tijdige inname van medicijnen, is mogelijk.

ElliQ rolt niet door het huis, maar het hoofd beweegt wel en licht op als de robot met je communiceert. ElliQ kan zelfs een video-call hosten. Maar ElliQ zit nog in de testfase en over de aanschafprijs heeft Intuition Robotics nog geen mededelingen gedaan.

En dan is er nog Kuri, een schattige robot die door je huis rolt en video's kan livestreamen, foto's kan nemen, knipogen, lachen en zijn hoofd kan bewegen. Kuri reageert op je stem, speelt muziek en heeft zelfs een gloeiend blauw licht dat z'n hart moet voorstellen.

Je kunt al 100 dollar vooruit betalen voor Kuri, die uiteindelijk wel 899 dollar moet gaan kosten.


4. Technologie waardoor je niet naar de sportschool hoeft

Bron: Avery Hartmans/Business Insider

Tijdens CES lanceerde fitness-startup Peloton de Peloton Tread, een loopband met ingebouwde fitnesslessen (prijskaartje: 4.000 dollar).

De oefeningen - die live of op aanvraag in je huis worden geprojecteerd - richten zich voornamelijk op activiteiten zoals intervaltraining (bijvoorbeeld korte sprintjes gevolgd door een oefening op een mat.)

Om de beelden bij je te krijgen, heeft Peloton een 32-inch scherm en 20 watt box geïnstalleerd op de loopband. Zo kunnen gebruikers de instructeur ook zien en horen als ze bezig zijn met vloeroefeningen.

Wat de Peloton Tread bijzonder maakt is de nadruk op het creëren van een volledige sportschool in je huis.

Hoewel het apparaat zelf duur is, hoopt Peloton dat de maandelijkse kosten ervan lager uitvallen dan die van een dure sportschool of fitnesslessen en dat het mensen toegang geeft tot een kwalitatief goede work-out in hun eigen huis.

Work-out in virtual reality

Iets totaal anders: een andere fitness-startup - Black Box - zet in op fitness in virtual reality. Tijdens CES debuteerde fitness in VR dankzij Black Box. Het richt zich op een gegamificeerde versie van krachttraining.

Als je eenmaal de VR-headset opgezet hebt en de virtuele portal hebt doorlopen, stap je een gigantische arena in waar duizenden fans je toejuichen. Eenmaal daar moet je work-outs doen, zoals opdrukken - om virtuele vijanden te verslaan.

De virtuele trainingen van Black Box zijn vooralsnog alleen te volgen in de Black Box-sportscholen in San Fransisco, maar het bedrijf hoopt dat ooit in elk huis getraind kan worden in VR.


5. Grote tv's met innovatieve features

Bron: Antonio Villas-Boas/Business Insider

LG onthulde tevens een oprolbare 4K OLED tv tijdens CES. De tv zit verborgen in een modern ogende witte doos. En na het klikken op de knop schuift die recht omhoog.

Dankzij het flexibele OLED-scherm, is de tv in staat om op te rollen, zoals een poster. Het scherm kan zelfs in verschillende grootten uitrollen; van breedbeeld voor gaming tot een klein paneel dat bijvoorbeeld de weersvoorspelling weergeeft.

Volgens een testpanel is de beeldkwaliteit net zo goed als van een niet-oprolbaar scherm.

Geluid uit het scherm

LG introduceerde nog een andere tv: de Crystal Sound. Wat de tv afwijkend maakt van andere tv's is het gebrek aan traditionele speakers.

De Crystal Sound tv gebruikt het scherm om geluid te produceren. Achter het OLED-scherm zitten zogenoemde 'exciters' die geluid produceren door het scherm te laten trillen. Zodoende projecteert de tv het geluid zonder een lelijke speaker.

LG's belangrijkste tegenstrever Samsung lanceerde tijdens CES zijn nieuwste 4K HDR tv. The Wall genaamd. Een scherm van 146 inch - ongekend groot - dat je voor het eerst in staat stelt om de grootte zelf aan te passen.

Veel andere details - zoals de prijs en beschikbaarheid - zijn nog niet bekend, maar Samsung zegt in maart met meer nieuws te komen.


6. Overal draadloze koptelefoons

Bron: Sol Republic

Momenteel lozen veel makers van smartphones voorgoed de aansluiting voor headsets in de telefoon, dus is het niet meer dan logisch dat de makers van koptelefoons daarop inspelen.

Tijdens de CES van dit jaar toonden verschillende bedrijven hun nieuwe draadloze koptelefoons die de strijd moeten aangaan met de AirPods van Apple en de apparaten van Beats.

Bedrijven als JVC, Audio Technica, Sennheiser en Sony lieten hun nieuwste producten zien, variërend van stijlvolle koptelefoons tot kleine dopjes die op edelsteentjes lijken.