Met honderd vestigingen is Van der Valk de grootste hotelketen van Nederland. Maar in Amsterdam ontbrak de kleurige toekan tot voor kort. Nu slaat het concern zijn slag in de hoofdstad.

Vlakbij het Amstelstation opent Van der Valk in september 2018 een hotel met 206 kamers. Maar het is de nieuwe locatie op de Zuidas, naast de RAI, die de meeste aandacht trekt. Voorjaar 2020 opent daar een viersterrenhotel met 240 kamers, ontworpen door Wiel Arets Architecten. Meest bijzonder is dat het hotel aan de hoogst haalbare duurzaamheidscriteria gaat voldoen.

Hoeders van de toekomst

‘Duurzaamheid past bij het familiebedrijf dat Van der Valk al een eeuw is,’ zegt Adriaan van der Valk. Samen met vader Freek is hij verantwoordelijk voor de realisatie van het nieuwe hotel. ‘Het uitgangspunt van onze hotelketen is dat we hoeders van het bedrijf zijn. Dat dragen we zo goed mogelijk over op de volgende generatie. Duurzaamheid is voor ons al heel lang een must.’

Duurzaam in alles

De hotelketen gaat bij het nieuwe hotel aan de Zuidas verder dan ooit. Het bedrijf mikt op de hoogste duurzaamheidsstandaard, de BREEAM OUTSTANDING. Adriaan van der Valk: ‘We kunnen ons daarmee echt onderscheiden, juist op de Zuidas waar veel gebouwen al vrij duurzaam zijn. Duurzaamheid zit niet alleen in het gebruik van het gebouw maar ook in het bouwproces. Ook al onze leveranciers en bouwmaterialen moeten aan hoge duurzaamheidscriteria voldoen.’

Warme lucht hergebruiken

Het hotel is all electric. Er is geen gasaansluiting. Pieken in verbruik als het koud is worden opgevangen met stadsverwarming. Innovaties in het ontwerp zijn onder meer de afzuigkappen in de keukens. Die zuigen warme lucht weg. De warmte wordt hergebruikt bij het verwarmen van het gebouw, nadat eerst het vet aan de lucht onttrokken is.

Aan de grote hoeveelheden groenafval (dat is 70 procent van het afval) wordt het water onttrokken waarna droge compostkorrels overblijven. De ramen zijn niet van dubbelglas maar van triple-glas. Natuurlijk is er overal zeer energiezuinige led-verlichting, die minder warmte produceert waardoor er in de zomer minder gekoeld hoeft te worden. Er komen vleermuiskasten aan de buitenmuur plus een insectenhotel.

Gebouw zelf ook recyclebaar

Adriaan van der Valk: ‘Voor een Breeam Outstanding-classificatie moet ook het gebouw makkelijk recyclebaar zijn. Door de verdiepingen hoger te maken en kamers groter (28 vierkante meter in plaats van het Amsterdamse gemiddelde van 18 m²) zou het hotel op termijn ook een kantoorfunctie kunnen krijgen. Dat zal echter niet gebeuren, want we denken dat we met dit hotel een gouden locatie in handen hebben. We mikken daarbij niet alleen op zakelijke klanten, die er op de Zuidas uiteraard veel zijn. Het hotel ligt op 50 passen afstand van NS Station Rai waardoor we ook een perfecte uitvalsbasis zijn voor een weekend of mid-week Amsterdam.’

Groenbank

De bouw van het nieuwe hotel wordt deels gefinancierd met een ING Groenfinanciering. Deze is speciaal voor duurzame projecten ingericht. Wie bijvoorbeeld duurzaam wil bouwen of renoveren, of zonnepanelen wil plaatsen en aan de overheidscriteria voldoet, krijgt bij ING een ‘groen’ rentevoordeel.

Adriaan van der Valk: ‘Die groenfinanciering is voor ons een belangrijke steun in de rug. Duurzaam bouwen is vaak duurder dan traditioneel bouwen. Uiteindelijk gaan we uiteraard veel besparen op onze energierekening, maar de kost gaat voor de baat uit. Dankzij de lening van ING Groenbank zijn onze financieringslasten lager. En daarbij hebben ze ons geadviseerd hoe de overheidsregeling optimaal kunnen inzetten. Zo bleek het binnen de regeling toegestaan op een externe locatie extra zonnepanelen bij te plaatsen. Daarmee realiseren we aanvullend voordeel.’

Weten of je in aanmerking komt voor een groenfinanciering van ING? Kijk hier voor meer informatie.

Dit is het vijftiende artikel in de reeks Ondernemen is anders kijken. Hiermee biedt ING een andere kijk op ondernemen aan de hand van inspirerende praktijkvoorbeelden. ING is partnerexpert van Business Insider Nederland.

Advertisement