Dat is een toename van 4 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau GfK, op basis van kassagegevens van zesduizend consumenten, die het Nederlands Visbureau donderdag naar buiten bracht.

De volumegroei werd vooral veroorzaakt door het goede mosselseizoen dat begin juli van start ging. Het grote aanbod zorgde voor een lagere prijs per kilo, waardoor er meer mosselen werden verkocht.

Een keer per drie weken

Bijna 92 procent van alle huishoudens zet gemiddeld een keer per drie weken vis op tafel. Vooral verse vis is populair. De voorkeur gaat daarbij uit naar mosselen, haring, kabeljauw, gerookte zalm en gerookte makreel. De consumptie van verse vis steeg tot 28.000 ton, een stijging van 8 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Consumenten eten steeds vaker tonijn uit blik en haring uit glas. De consumptie van geconserveerde vis liet een stijging van 5 procent zien. Vis uit de diepvries werd minder vaak gegeten; de consumptie daalde met 2 procent. Koolvis, lekkerbek en kibbeling uit de diepvries daalden het meest in volume. Vissticks, kabeljauw en zalm wisten wel een groei te realiseren.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl