,,Dit is voor een PvdA-minister op het randje van onbehoorlijk bestuur”, zegt voorzitter Reinier Castelein van De Unie. Hij benadrukt dat de minister niet alle honderdduizenden werknemers in de bankensector verantwoordelijk kan houden voor de topsalarissen die sommige directeuren verdienen. ,,De mensen aan de balie zijn niet medeschuldig aan de bankencrisis. Zij hebben al genoeg te verduren door aangekondigde ontslagrondes”, aldus Castelein.
CNV Dienstenbond wijst erop dat de minister sinds de nationalisatie van SNS Reaal verantwoordelijk is voor de salarissen van de bestuurders van het bedrijf. ,,En juist daar laat hij een grote kans liggen om een voorbeeld te stellen naar de sector en het Nederlands publiek”, zegt CNV-bestuurder Sandra Hendriks. Daarbij herinnert ze aan het salaris van 550.000 euro dat Dijsselbloem onlangs heeft toebedeeld aan de nieuwe topman van SNS Reaal.
Ruim en duur
Dijsselbloem, maandag in Brussel om voor het eerst de eurogroep voor te zitten, erkende dat hij niet over cao’s gaat. ,,Maar ik mag er wel wat van vinden.” Hij noemde de cao in de bankensector ,,ruim en duur”. Behalve de relatief hoge salarissen krijgen bankmedewerkers vaak ook een korting op de rente als ze zelf een hypotheek afsluiten.
In de Tweede Kamer heeft Dijsselbloem steun voor zijn pleidooi. In elk geval VVD, PvdA, GroenLinks en de SP willen ook een soberder cao. ,,Over de hele linie zijn de cao’s goudgerand in de financiële sector. Dat past niet bij een sector die zo zwaar op de overheid leunt”, zegt VVD-Kamerlid Mark Harbers. Ook de PvdA is voor een normalisering van de salarissen in de hele financiële sector, maar Kamerlid Henk Nijboer richt zich wel vooral op de extremen en de ,,idiote bonussen”.
Arnold Merkies (SP) wijst erop dat volgens onderzoek de salarissen bij banken 15 procent ,,te hoog'' zijn. Hij noemt het wel ,,gek'' dat Dijsselbloem begint over cao-salarissen, maar de nieuwe SNS-topman toch 550.000 euro per jaar gaat betalen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl