• Nederlandse vakantiegangers lopen onbewust het risico niet-verzekerd op reis te gaan.
  • Een kwart van de verzekeraars dekt helemaal niets bij code oranje. Vergelijkingssite Pricewise meldt op basis van een peiling dat bijna de helft van de mensen dit niet weet.
  • Pricewise raadt consumenten aan voor vertrek goed te kijken naar de voorwaarden van hun reis- en annuleringsverzekering.

Nederlandse vakantiegangers lopen onbewust het risico niet-verzekerd op reis te gaan. Vergelijkingssite Pricewise meldt op basis van een eigen peiling dat bijna de helft van de mensen niet weet dat er verzekeraars zijn die niets dekken bij code oranje.

Lees ook: Dit moet je weten over 19 ‘gele’ en ‘groene’ vakantielanden zoals Italië, Duitsland, Portugal en de Griekse eilanden: checklist voor je op reis gaat

Volgens de prijsvergelijker denken mensen dat in een land waar code oranje geldt alleen corona-gerelateerde schade niet wordt gedekt, zoals medische kosten of extra overnachtingen. Dat geldt inderdaad voor een aantal reisverzekeringen. Maar een kwart dekt helemaal niets bij code oranje. Je draait dan zelf op voor schade of kosten.

De vergelijkingssite wijst erop dat code oranje niet per se met corona te maken heeft, maar al veel langer bestaat, bijvoorbeeld om het risico aan te geven op natuurgeweld of criminaliteit in een land.

Pricewise raadt consumenten aan voor vertrek goed te kijken naar de voorwaarden van hun reis- en annuleringsverzekering. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om te weten binnen hoeveel tijd je weg moet zijn als het vakantieland verandert van code geel naar code oranje. Verzekeraars hanteren daarvoor verschillende termijnen.

De peiling werd gehouden onder 500 mensen met een reisverzekering.

LEES OOK: Nieuw reisadvies voor Nederland kan gaan tegenvallen, maar minister de Jonge wil nog niet ‘zomaar’ nieuwe maatregelen