De huurauto op de vakantiebestemming kan dit jaar een heel stuk duurder uitvallen, of zelfs helemaal niet beschikbaar zijn. Daarvoor waarschuwen verschillende reisorganisaties tegenover de Telegraaf.

In sommige gevallen kan een huurauto liefst 250 procent duurder zijn vanwege de grote schaarste op populaire bestemmingen. Zo kan een auto die voor de coronapandemie net geen 50 euro per dag kostte, een verhuurder dit seizoen ineens 150 euro per dag opleveren.

De verhuurders zijn zowel als profiteurs en als schuldigen aan te wijzen. Door de coronapandemie hebben ze flink in het wagenpark gesneden. Nu dat het toerisme weer aantrekt, kampen ze met tekorten. En die zijn lastig in te halen door de chiptekorten bij autofabrikanten. Daarnaast staan verhuurders ook altijd achteraan in de rij, om zoveel mogelijk korting op hun inkoop te krijgen van de autofabrikanten.

‘Huur zo snel mogelijk een auto’

De reisorganisaties moedigen vakantiegangers aan om zo snel mogelijk hun gewenste auto te boeken en niet te wachten op last-minute aanbiedingen. Die zullen er waarschijnlijk niet komen. Huurders die zich zorgen maken over de hoge prijs, kunnen ook nu al boeken en de boeking opzeggen als ze een lagere prijs tegenkomen.

Toch maakt niet iedereen zich zorgen over de beschikbaarheid van huurauto's. Corendon en Sunweb (met zusterbedrijf Eliza was here) hebben langlopende contracten met verhuurders en stellen dan ook dat ze de vraag aankunnen, al zetten andere bedrijven vraagtekens bij deze optimistische bewering.

Dit huurautoprobleem komt overigens niet zomaar uit de lucht vallen: ook vorig jaar stegen de prijzen wegens een tekort aan huurauto's. Destijds verwachtte men dat de tekorten aan zouden houden tot begin dit jaar. Nu wordt die verwachting een jaartje opgeschoven.

LEES OOK: Volkswagen verwacht nog meer problemen door aanhoudende chiptekorten en doet er alles aan om Tesla bij te houden