Voor veel vakantiegangers die met de auto gaan is het ieder jaar weer de vraag: waar kan ik het goedkoopst de tank volgooien?

Die vraag is zo vlak voor de zomervakantie aan de orde van de dag, want de brandstofprijzen zijn in Nederland de afgelopen twee maanden met bijna 5 procent gestegen. Op een volle tank ben je bijna 5 euro duurder uit.

Daarom heeft het besparingsplatform Kortingscode.nl onderzoek gedaan naar de prijzen voor een tankbeurt. De benzine-, diesel- en LPG-prijzen zijn vergeleken in alle Europese landen.

Wat blijkt? Na IJsland (1,86 euro) ben je in Nederland het meeste geld kwijt voor een volle tank, met gemiddeld maar liefst 1,78 euro per liter Euro95. In de Oost-Europese landen betaal je het minst: Oekraïne spant de kroon met een schamele 0,99 euro voor een liter Euro95.

Hieronder de prijzen in Europa:

 

Om een tank van 55 liter om Nederland vol te gooien, ben je maar liefst 97,35 euro kwijt. In België betaal je 85,25 euro en in Duitsland bedraagt de schade gemiddeld 82,50 euro.

Ga je op vakantie? Overweeg dan om je auto vol te gooien in Luxemburg, waar je gemiddeld 1,27 euro voor een liter Euro95 betaalt. Ga je verder naar het zuiden? Frankrijk (1,56 euro) en Spanje (1,33 euro) zijn het overwegen waard. Het verschil kan zo oplopen tot tientallen euro's per tankbeurt, zeker als je meerdere keren langs de pomp moet.

Ook landen als Kroatië, Tsjechië en Oostenrijk zijn relatief goedkoop voor benzinerijders. In die landen betaal je minder dan 1,30 euro per liter.

Qua dieselprijzen valt Nederland minder uit de toon. Met een literprijs van 1,47 euro scoren we een plek in de middenmoot. België zit daar 6 eurocent boven en in Italië kost een liter diesel zelfs 1,56 euro.

Luxemburg (1,13 euro), Spanje (1,25 euro) en Duitsland (1,33 euro) zijn voor dieselrijders interessante opties om even de auto vol te gooien.

LEES OOK: Dit zijn de 10 meest betrouwbare tweedehands auto’s