Het aantal mensen dat een baan heeft daalde vorige maand met 160.000, de grootste daling ooit gemeten, meldt het CBS.

Het werkloosheidspercentage komt daarmee uit op 3,4 procent. In maart was dat nog 2,9 procent.

Ook het aantal WW-uitkeringen is fors gestegen. In maart kwamen 32.000 nieuwe uitkeringen bij, in april 74.000.

Het UWV heeft nooit eerder zo’n forse stijging van de ene op de andere maand gezien. Ook niet tijdens de vorige crisis.

De WW nam in maart vooral toe in de horeca, cultuur en bij uitzendbedrijven, maar in april is de toename in elke sector te zien.

 Het aantal mensen met betaald werk in Nederland is in april in het hoogste tempo afgenomen sinds er maandelijkse cijfers over worden bijgehouden.

Ook het werkloosheidspercentage is vorige maand ongekend hard gestegen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Vorige maand daalde het aantal mensen met een baan met 160.000 naar 8,9 miljoen. Een terugval van die omvang in een maand tijd is niet eerder voorgekomen sinds het CBS in 2003 begon met het bijhouden van maandcijfers. Het aantal werklozen bedroeg 314.000, waarmee het werkloosheidspercentage uitkwam op 3,4 procent. Dat was in maart nog 2,9 procent.

Aantal WW-uitkeringen stijgt met 74.000

Ook het aantal WW-uitkeringen is in april fors toegenomen. Waar er in maart nog 38.000 nieuwe WW-uitkeringen bij kwamen, waren dat er in april 74.000, meldt uitkeringsinstantie UWV.

Het totaal aantal WW-uitkeringen komt uit op 292.000, een stijging van 16,7 procent ten opzichte van de ruim 250.000 in maart 2020. "Zo’n grote stijging van de éne op de andere maand hebben wij niet eerder gezien tijdens de vorige crisis. Het aantal uitkeringen is met een zesde toegenomen", zegt hoofd arbeidsmarktinformatie bij UWV Rob Witjes.

In de maand maart nam de WW vooral toe bij uitzendbedrijven, horeca en catering en cultuur, maar de toename van nieuwe uitkeringen zet zich in april door in veel meer sectoren, aldus het UWV.

De sterkste stijging is te zien bij de schoonmaakbranche (91 procent), uitzendbedrijven (87 procent), detailhandel (69 procent), cultuur (67 procent) en de horeca en catering (6 procent). De sectoren vervoer en logistiek (plus 9 procent), overige industrie (11 procent) en overheid (12 procent) hadden naar verhouding de kleinste toename van nieuwe WW-uitkeringen in april.

Alle leeftijdsgroepen worden geraakt

Het aantal nieuwe WW-uitkeringen nam in april daarnaast onder alle leeftijdsgroepen toe. Bij jongeren tussen de 15 en 25 jaar is de toename het grootst. In deze groep nam het gemiddelde aantal nieuwe WW-uitkeringen per week toe van 1900 in maart naar 3300 in april, een stijging van 75 procent. Deze toename bij jongeren is minder groot dan de vorige maand, toen de gemiddelde instroom per week met 185 procent toenam.

Bij andere leeftijdsgroepen is de instroom in de WW juist groter in april. Bij 35- tot 45-jarigen steeg de gemiddelde instroom per week van 1700 in maart naar 2600 in april, ofwel een toename van 51 procent. Een maand eerder steeg de instroom in deze leeftijdsgroep nog met 22 procent. Bij 55-plussers steeg de instroom in maart met 13 procent en in april met 36 procent.

Behalve dat er nieuwe uitkeringen zijn toegekend, zijn er ook uitkeringen beëindigd. In april eindigden in totaal 32.000 WW-uitkeringen, bijvoorbeeld wegens het vinden van werk of het bereiken van de maximale duur.

LEES OOK: Overheid biedt extra steun tijdens coronacrisis: dit zijn de ‘normale’ regelingen voor werknemers, zzp’ers en flexwerkers als je daarna nog zonder werk zit