• Het UWV vordert 2,3 miljard euro aan loonsteun terug van tienduizenden werkgevers die dat tussen maart en mei 2020 wegens de coronacrisis ontvingen.
  • De voorwaarden voor het terugbetalen van dit geld zijn ruim, zo stelt het UWV.
  • Daarnaast zijn er ook veel werkgevers die te weinig hebben gekregen en aan wie de uitkeringsinstantie nog geld zal overmaken, zoals KLM en Schiphol.
  • Lees ook: Piek faillissementen komt in eerste helft 2023, verwachten experts

Tienduizenden werkgevers die tussen maart en mei 2020 wegens de coronacrisis loonsteun ontvingen, moeten in totaal 2,3 miljard euro terugbetalen. Het voorschot dat zij in het kader van de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) ontvingen bleek na een definitieve berekening te hoog.

Daarnaast zijn er ook veel werkgevers die te weinig hebben gekregen en aan wie uitkeringsinstantie UWV nog 455 miljoen euro zal overmaken.

De Nederlandse regering wilde met de NOW-regeling massaal baanverlies door de eerste coronalockdown voorkomen. Naar rato van hun omzetverlies kregen werkgevers een deel van de loonkosten vergoed door de overheid, zodat ze niet tot ontslagen over hoefden te gaan. Op basis van definitieve berekeningen van het verlies aan inkomsten bepaalt het UWV nu op hoeveel geld werkgevers daadwerkelijk recht hebben.

Van de 139.500 werkgevers die een voorschot ontvingen tussen maart en mei 2020, krijgen er 90.000 (71 procent) een terugvordering. Het UWV stelt dat de voorwaarden voor het terugbetalen van dit geld ruim zijn. Bijna 36.000 werkgevers krijgen juist meer NOW-geld.

Enkele van de grootste ontvangers van de loonsteun zitten bij die groep bedrijven die nog een nabetaling kan verwachten. KLM, dat ruim 293 miljoen euro aan voorschotten ontving, krijgt voor de eerste NOW-periode nog eens ruim 9 miljoen euro meer. Ook luchthaven Schiphol, staalfabriek Tata Steel in IJmuiden en gokbedrijf Holland Casino krijgen nog miljoenen euro's aan NOW-geld.

Autofabriek VDL Nedcar moet juist bijna 200.000 euro terugbetalen van zijn voorschot.

LEES OOK: Nieuwe topvrouw van KLM moet van kabinet fors snijden in de kosten