Marketingprofessionals hebben hun uurtarief in twee jaar tijd met 23 procent zien dalen. Dit jaar verdienen zij gemiddeld 48 euro per uur, terwijl ze in 2013 nog 62 euro per uur konden vragen voor hun diensten.

Dat blijkt uit een onderzoek van Hoofdkraan.nl, een online platform waar bedrijven offertes kunnen aanvragen bij zzp’ers. Voor het onderzoek is gekeken naar het uurtarief dat een freelancer invult bij het opstellen van een offerte.

Project managers, coaches en supportmedewerkers rekenen in 2015 een tarief van meer dan 65 euro per uur en zijn daarmee de best betaalde freelancers van Nederland. Vertalers, verkopers en secretaresses delven het onderspit, met een gemiddeld uurtarief van 35 euro of lager.

Gemiddeld vraagt een freelancer 44 euro per uur in 2015. Dat is een euro minder dan vorig jaar en een tientje minder dan twee jaar geleden.

Toch blijft Niels Goossens, directeur van Hoofdkraan, positief over de zzp-markt. "Het is niet voor niets dat het aantal zzp’ers jaar in jaar uit toeneemt. De voordelen van flexibel werken in combinatie met een voldoende aanbod aan opdrachten en projecten winnen het nog altijd van het dalende tarief."

Goossens verwacht dat ook in 2016 steeds meer Nederlanders hun vaste baan zullen verruilen voor het zelfstandig werken.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl