Een goede urenregistratie is onmisbaar om grip te houden op de kosten van je organisatie, maar je kunt er nog veel meer waardevolle informatie uit halen. Daarmee kun je bijvoorbeeld je winstgevendheid vergroten en je ziekteverzuim verlagen.

Tijdregistratie wordt vaak met veel gemor ontvangen door medewerkers, ze voelen zich niet zelden gecontroleerd. Terwijl een goede urenregistratie voor het MKB juist helpt bij een gezonde bedrijfsvoering. Het biedt een schat aan informatie waarmee werkgevers tijd kunnen besparen.

Waarom zou je voor iedere offerte of ieder project opnieuw een urenberekening maken, als je die informatie van vergelijkbare projecten zo uit het systeem kunt halen?

Doordat je met informatie van eerdere projecten betere inschattingen kunt maken, kun je betere begrotingen maken. Op die manier houdt je grip op je offertes, kosten, marges en winstgevendheid.

Urenregistratie: zicht op thuiswerk

Sinds we door de coronacrisis veel meer thuis zijn gaan werken, is het registreren van uren voor teams en organisaties nóg belangrijker geworden. Niet alleen om inzicht te geven wie wat doet voor welk project, maar vooral ook om individuele medewerkers te beschermen. Steeds vaker lezen we berichten in de media over de stijgende werkdruk en het toenemende aantal burn-outs.

Mensen durven zich niet snel ziek te melden wanneer hun organisatie zich door de crisis in zwaar weer bevindt, uit angst hun baan te verliezen.

Aangezien ze door het thuiswerken hun tijd flexibeler in kunnen delen, denken ze eerder: ik bijt wel even door. Met het gevolg dat ze op termijn wellicht voor langere tijd uitvallen. In een urenregistratie is goed zichtbaar welke werknemers of teams het meeste risico lopen op deze uitval.

Real time inzicht

Tijdens het werken aan een project biedt een gedegen urenregistratie je inzicht in de status en voortgang. Zit het project nog een beetje op schema of lekt er teveel tijd weg? En wáár en waarom lekt die tijd dan weg?

Met real time informatie kun je veel eerder bijsturen om het project op de rails te houden. En doordat je netjes bijhoudt waaraan je je tijd spendeert, hoef je nooit in discussie met een klant. Je laat immers heel transparant zien hoeveel tijd je aan welke zaken hebt besteed. Zeker wanneer de geregistreerde uren afwijken van de begroting en bij meerwerk, geeft een goede tijdregistratie vertrouwen.

Sturen op efficiëntie

Weet je eigenlijk hoe het zit met de productiviteit en efficiëntie in jouw organisatie? Ook op dat gebied biedt een urenregistratiesysteem inzicht. Doordat je kunt uitsplitsen welke uren je kunt factureren (declarabele uren) en welke niet, kun je berekenen wat de declarabiliteit van je organisatie is.

Ligt dit onder jouw norm, dan kun je eenvoudig zien waar je mogelijk veranderingen kunt aanbrengen om het percentage te verhogen. Zijn je mensen bijvoorbeeld veel tijd kwijt aan meetings en vergaderingen – die niet declarabel zijn? Dan is daar een verbetering haalbaar.

Onmisbaare controletool

Het registreren van uren is dus geen controletool zoals vaak wordt gedacht, maar een onmisbaar managementinstrument voor een gezonde bedrijfsvoering.

Bekijk hieronder een overzicht van de beste software voor urenregistratie:

 

Insider Bedrijfssoftware is een service die je als bedrijf helpt om de beste keuzes te maken bij de aanschaf van bedrijfssoftware, in samenwerking met Appwiki. Business Insider Nederland kan een vergoeding ontvangen bij een eventuele aankoop.