Unox gaat de verpakking van Good Noodles Kip aanpassen, nadat consumentenprogramma Radar ontdekte dat er geen enkel stukje kip in het product zit.
Op het etiket staan diverse stukjes kip afgebeeld, maar in de ingrediëntenlijst komt het woord ‘kip’ niet voor. Consumenten worden daardoor in de maling genomen, aldus Radar.
Het Europese Hof bepaalde eerder dat de consument “niet misleid mag worden door de indruk te wekken dat het product een ingrediënt heeft dat het in werkelijkheid niet bevat.”
Aroma
De smaak van kip is volgens de voedselfabrikant afkomstig van aroma. “Als zodanig wordt het ook op de verpakking vermeld. Het aroma is, zoals wettelijk verplicht, vermeld in de ingrediëntendeclaratie”, laat Unox weten in een reactie aan Radar.
Maar volgens Unox wekt de afbeelding van stukjes kip op de voorkant van de verpakking en de kleine vermelding van het woord ‘smaak’ de suggestie dat er ook echt kip in de kipnoedels zit. “We zijn van mening dat de consument hierdoor inderdaad een ander beeld kan krijgen van de samenstelling van het product en dat willen we te allen tijde voorkomen.”
Unox gaat daarom de verpakking aanpassen en de afbeelding van stukjes kip verwijderen, "zodat duidelijk is dat het hier gaat om noedels met de smaak van kip".
Wel vaker kletspraatjes
Het is niet de eerste keer dat een fabrikant onder vuur ligt, omdat de verpakking een verkeerde indruk wekt. Zo kreeg Albert Heijn stevige kritiek op een guacamoledip die slechts 0,7 procent avocadopoeder bevatte. Het product werd uiteindelijk uit de schappen gehaald.
De Consumentenbond houdt een lijst bij met alle verpakking die de consument misleiden. "Voedselfabrikanten maken op hun verpakking de werkelijkheid vaak mooier dan hij is. Met deze actie willen we een einde maken aan deze praktijken", aldus de bond.
Nog enkele voorbeelden: ambachtelijke eierkoeken van Jumbo die niet ambachtelijk zijn, Zeeuwse mosselen die zijn gekweekt in de Waddenzee en krabsalade met maar 5 procent krab. Goed op de verpakking kijken dus voor je iets in de winkelwagen legt.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl