Unilever, maker van Hellmann’s mayonaise, is een rechtszaak begonnen tegen een Californisch bedrijfje Hampton Creek dat onder de naam Just Mayo een plantaardige mayonaise op de markt brengt.

Volgens de de Brits-Nederlandse voedingsgigant mag Just Mayo geen mayonaise heten omdat het geen eidooiers bevat.

Hellmann’s bestaat 101 jaar en is het grootste mayonaisemerk van de wereld. Per uur gaan er 20.000 potjes over de toonbank.

Sinds begin 2014 is Hellmann’s ook in Nederland te koop. Ironisch genoeg mag Hellmann’s in Nederland geen mayonaise genoemd worden, omdat het minder olie bevat dan de definitie die de Nederlandse Warenwet voor mayonaise hanteert: “De aanduiding mayonaise  mag uitsluitend worden gebezigd voor een eetwaar bestaande uit een emulsie van het type olie in water, die ten minste 70 procent vet en ten minste 5 procent eigeel bevat.”

Hellmann’s tegen Just Mayo

In de VS gaat Unilever nu de strijd aan met Just Mayo, met de Amerikaanse regelgeving in de hand, schrijft The Wall Street Journal.

Volgens Unilever moet mayonaise volgens de wetgeving eidooier bevatten. De Californische startup Just Mayo gebruikt gele erwten als vervanger. Dat is een bewuste strategie van Hampton Creek: producten op de markt brengen die géén eieren bevatten. Dat zou vriendelijker zijn voor mens, dier en het milieu

Hampton Creek  haalde eerder met die filosofie 30 miljoen dollar op. Eén van de financiers is Bill Gates, de rijkste man ter wereld, die vatbaar bleek voor het argument om met eivervangers smakelijke voeding te produceren. Naast Just Mayo maakt Hampton ook Just Cookies: inderdaad een koekje zonder eieren.

Mayo zonder eidooier

De rechtszaak illustreert dat Hellmann's toch wel last krijgt van de uitdager. Just Mayo is inmiddels te koop bij enkele grote ketens in de VS zoals Wal-Mart en wil de distributie flink uitbreiden.

Het bedrijf ziet de rechtszaak met vertrouwen tegemoet: Hampton Creek zegt dat het juist heel hard roept dat het product géén eieren bevat; bovendien zegt het te spreken over 'mayo' en niet over 'mayonnaise' (Amerikaans/Franse spelling).

Unilever haalt overigens met de rechtszaak de woede van sommige activisten op de hals. Die vinden het schandalig dat de multinational duurzaam geproduceerde voeding probeert tegen te houden.

Lees ook

Online shoppen in het buitenland: zo zit het met de invoerrechten

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl