Unilever splitst de divisie voor thee grotendeels af, nadat eerder de margarinetak werd verkocht.

Het soep- en zeepconcern legt de nadruk steeds meer op producten voor persoonlijke verzorging die een hogere winstmarge opleveren.

Beleggers zijn blij met de verkoop van de theemerken: het aandeel Unilever steeg donderdag fors op de beurs.

Was- en levensmiddelenproducent Unilever gaat het merendeel van zijn theedivisie, met onder meer het merk Lipton, afsplitsen.

Wel behoudt het bedrijf zijn thee-activiteiten in India en Indonesië en zijn belang in het samenwerkingsverband met PepsiCo voor Lipton-ijsthee. Dat maakte Unilever bekend bij de publicatie van halfjaar- en kwartaalcijfers.

Begin dit jaar kondigde Unilever aan zijn thee-activiteiten tegen het licht te houden. Daarbij lagen alle opties op tafel, waaronder een verkoop.

Volgens Unilever waren de activiteiten die worden afgesplitst vorig jaar goed voor een omzet van 2 miljard euro. De afsplitsing moet voor het einde van volgend jaar worden afgerond.

Lees ook op Business Insider

Unilever is al langer bezig met het stroomlijnen van de merkenportefeuille. In 2017 verkocht de multinational de margarinetak met onder meer Becel en Zeeuws Meisje. Unilever legt de nadruk steeds meer op producten voor persoonlijke verzorging die hogere winstmarges kennen.

Het aandeel Unilever was donderdag in trek op de Amsterdamse beurs. Unilever klom 6 procent.

Kopers voor thee van Unilever

Bronnen hadden onlangs aan persbureau Bloomberg al gemeld dat Unilever wilde vasthouden aan de theebezittingen in India en Indonesië en de samenwerking met PepsiCo.

Naar verluidt hebben meerdere partijen zich al gemeld voor een mogelijke overname, waaronder investeerders KKR, Cinven en Bain Capital. Ook de Zwitserse eigenaar van chocolademaker Barry Callebaut, Jacob Holdings, zou interesse hebben.

Unilever maakte verder bekend dat de omzet in het tweede kwartaal is uitgekomen op 13,3 miljard euro. Daarbij nam de totale omzet met ruim 3 procent af op jaarbasis.

Onderliggend, dus exclusief wisselkoersen, overnames en desinvesteringen, zakte de omzet met 0,3 procent. Over de eerste helft van dit jaar werd een omzet behaald van 25,7 miljard euro. De nettowinst was 3,5 miljard euro, tegen 3,2 miljard euro in dezelfde periode vorig jaar.

Unilever verkoopt minder ijsjes en meer schoonmaakmiddelen

Topman Alan Jope verklaarde in een toelichting dat alle mogelijkheden rond de thee-activiteiten worden overwogen, zoals een verkoop aan een strategische koper, en dat de interesse in de markt groot is. Hij gaf aan dat de groeivooruitzichten voor de thee-activiteiten beter zijn als apart bedrijf dan onder de vleugels van Unilever.

Verder zei Jope dat in de afgelopen periode een erg wisselend beeld was te zien bij de verkopen van Unilever. Zo werden meer schoonmaak- en hygiëneproducten voor in huis verkocht vanwege het coronavirus, maar ging de verkoop van ijsjes voor consumptie buitenshuis stevig onderuit door de lockdownmaatregelen in veel landen.

Dat gold ook voor de verkoop van levensmiddelen aan de horeca. De verkoop van ijs voor thuis steeg juist flink.

Vorige maand werd bekend dat Unilever dit jaar geen reclames meer plaatst op de sociale netwerken Facebook, Instagram en Twitter voor de Amerikaanse markt. Het bedrijf wees daarbij op de gepolariseerde Amerikaanse politiek, racisme en haatdragende berichten op de sociale media.

Jope zei dat mogelijk volgend jaar weer advertenties op die platformen in de Verenigde Staten geplaatst kunnen gaan worden, afhankelijk van de aanpak van racisme en haatdragende berichten door die bedrijven.

LEES OOK: GroenLinks wil Unilever straffen voor de verhuizing naar Londen met een fiscale boete die €10 miljard kan worden