Gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten bij deze reorganisatie, liet
Unilever dinsdag weten. Het concern voert de reorganisatie door om de kosten
te verlagen.
"Unilever moet concurrerend blijven en dat betekent dat wij producten moeten
maken die nog betaalbaar zijn voor onze klanten en tegelijkertijd moeten we
winstgevend zijn”, aldus een woordvoerster van het concern. "Ingrijpen in
deze fabriek is onvermijdelijk om er voor de toekomst een winstgevende
fabriek van te maken.”
De marges in de soep-, saus- en vleesproducten staan al "geruime tijd” onder
druk. Hoeveel kosten Unilever gaat besparen met deze reorganisatie, wilde de
woordvoerster niet zeggen. "Deze stap is nodig om de marges gezond te
maken.”
‘Gezonde fabriek’
Unilever heeft nu twee productielijnen voor soep-in-zak, een in Polen en een
in Oss. Die worden samengevoegd in Polen. In Oss wordt de sausproductie, die
momenteel deels in Italië plaatsvindt, ineengeschoven.
Unilever investeert de komende twee jaar tien miljoen euro in het
optimaliseren van de infrastructuur en de productielijnen in Oss. Er is
"geen enkele sprake” van sluiting van de fabriek, benadrukte de
woordvoerster. "We willen er een gezonde moderne fabriek van maken.”
In 2007 kondigde Unilever in het kader van een wereldwijde reorganisatie de
sluiting aan van drie Nederlandse fabrieken, in Delft, Vlaardingen en
Loosdrecht. Daardoor gingen toen 474 banen verloren.
In totaal werken er 450 medewerkers bij de fabriek in Oss, waar onder meer de
beroemde Unoxworst en de Knorrsoepen vandaan komen. Het concern verwacht de
eerste helft van de ontslagen halverwege 2011 te hebben afgerond, als de
soep-in-zakproductie naar Polen verhuist.
Voor de fabrieken in Rotterdam, waar onder meer margarine wordt gemaakt, en in
Hellendoorn, waar ijs wordt geproduceerd, verandert er niets. "Er is geen
andere reorganisatie in Nederland in de planning'', aldus de woordvoerster.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl