- De Consumentenbond beschuldigt levensmiddelengigant Unilever van “grootschalige greenwashing” met onjuiste duurzaamheidsclaims en zelfverzonnen logo’s.
- De bond komt tot die conclusie na 450 producten van Unilever onder de loep te hebben genomen. Op meer dan de helft zouden onjuiste claims staan.
- Volgens de bond zijn de claims te vaag en informatie moeilijk te vinden, wat niet mag. Bekijk hier zeven voorbeelden van dubieuze duurzaamheidsclaims.
- Lees ook: Het einde van ‘greenwashing’? Grote bedrijven als Unilever leggen bij marketing minder nadruk op groene prestaties
De Consumentenbond wil dat de Autoriteit Consument & Markt optreedt tegen Unilever om misleidende duurzaamheidsclaims. De bond bekeek ruim 450 producten van Unilever en op meer dan de helft zouden onjuiste claims staan. Volgens de bond gebruikt Unilever, met merken als Hellmann’s en Knorr, het containerbegrip ‘duurzaam’ vaak te algemeen.
“Bijvoorbeeld ‘op duurzame wijze geteeld’ en ‘sustainably grown cocoa’. Dat is misleidend omdat het te algemeen is. Fabrikanten mogen dit soort claims alleen gebruiken als een product aantoonbaar geen enkele negatieve invloed heeft. Dat is vrijwel onhaalbaar”, stelt de Consumentenbond maandag in een verklaring.
Daarbij spreekt de bond van “grootschalige greenwashing”. De organisatie stoort zich ook aan zelfverzonnen logo’s die Unilever soms op zijn producten zou plakken voor een betrouwbare uitstraling. De Consumentenbond vond vier van dit soort “misleidende bedrijfslogo’s” op 118 Unilever-producten.
Volgens de Consumentenbond zijn de duurzaamheidsclaims vaag en is informatie hierover moeilijk te vinden op de website van Unilever. De bond wijst erop dat dit niet mag. Informatie moet zo dicht mogelijk bij de claim staan of niet verder dan één muisklik of handeling ervandaan.
Business Insider probeerde Knorr.nl/duurzaamheid te bezoeken, waarnaar wordt verwezen in het logo op de verpakking van de maaltijdmixen van het merk, maar kreeg een foutmelding.
Dit zijn zeven voorbeelden van claims, die al dan niet gepaard gaan met een 'zelfverzonnen logo'.
- Knorr, maaltijdmix: Met duurzaam geteelde Iigrediënten. Duurzame verpakking (logo op 75 soorten maaltijdmixen)
- Unox, Soep in blik of zak: Duurzaam verbouwde groente. Op duurzame wijze geteeld. (logo op 24 soorten soepen)
- Lipton Ice Tea: Duurzaam geteelde theebladeren
- Ola, Magnum-ijs: Sustainably grown cocoa & almonds (logo op 10 soorten Ola Magnum)
- Calvé Pindakaas: Wij gebruiken duurzaam geteelde pinda's. Palmolie duurzaam geteeld. (logo op 9 soorten pindakaas)
- Hellmann's Real Mayonaise: committed to sustainably sourced oils
- Calvé Salademix: Met duurzaam geteelde kruiden
Unilever zegt dat de duurzaamheidsclaims op zijn verpakkingen zijn gebaseerd op de eigen duurzaamheidsnormen of internationaal erkende certificeringsschema's van onafhankelijke derde partijen. Het bedrijf erkent wel het belang van transparante en begrijpelijke communicatie richting consumenten. Het bedrijf is ook al een tijd bezig met een herziening van de duurzaamheidsuitingen op bijvoorbeeld verpakkingen en websites.
"Het is belangrijk om te benadrukken dat deze aanpassingen niet in alle gevallen onmiddellijk zichtbaar zijn op het winkelschap", voegt een woordvoerster toe. Zo kiest de onderneming bewust voor een gefaseerde aanpak waarbij verpakkingen worden aangepast zodra de huidige verpakking niet meer voorradig is. "Hiermee voorkomen wij onnodige verspilling."