Modeketens HoutBrox en Duthler zitten zwaar in de financiële problemen. Op de achtergrond speelt de betwiste verkoop van moederbedrijf Brova van een derde modeketen, Purdey.

Onrust bij schuldeisers dreigt de modezaken HoutBrox en Duthler fataal te worden.

De rechtbank in Den Bosch heeft de ketens (samen circa 25 vestigingen) en moederbedrijf Brova uitstel van betaling verleend. Bewindvoerder Floris Dix liet vrijdag weten de filialen voorlopig open te houden, terwijl hij samen met de directie zal proberen waar nodig ,,brandjes te blussen”.

Het gaat om het zoveelste winkelbedrijf dat de laatste tijd in de problemen is gekomen. Bij de ketens werken circa 350 mensen. HoutBrox zou onlangs worden verkocht, maar die deal ging op het laatste moment niet door. Dat zorgde er volgens Dix voor dat veel crediteuren onrustig werden.

De bewindvoerders moeten nog nader onderzoek doen naar de situatie bij HoutBrox en Duthler.

Verkoop Purdey

Eerder deze maand werd bekend dat een derde modeketen die onder Brova viel, Purdey , wel een nieuwe eigenaar heeft gevonden: O&C uit Leusden. Dit blijkt de investeringsmaatschappij van ondernemer Jürgen Spies te zijn, zo meldde Het Financieele Dagblad.

De overname van Purdey wordt echter betwist door schuldeisers van Brova.

Op de achtergrond speelt de rap verslechterende financiële positie van Brova in de afgelopen maanden. Huisbank  ING bevroor begin dit jaar een kredietfaciliteit van 6 miljoen euro voor Brova. Dat bedrijf tekende protest aan bij de rechter, maar die gaf de bank gelijk omdat de financiële toekomst van Brova onzeker leek.

Met de verkoop van modeketen Purdey aan O&C deed Brova een waardevolle bezitting van de hand, maar dat was buiten medeweten van een belangrijke financier van Brova: de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM).  Laatstgenoemde heeft in 2012 een achtergestelde lening van 1,7 miljoen euro aan Brova verstrekt.

Paulianeus

De BOM heeft Brova beschuldigd van 'paulianeus handelen', zo blijkt uit een brief van de BOM aan Brova die het FD heeft ingezien. Bedrijven in financiële problemen die mogelijk afstevenen op een faillissement, mogen niet zo maar waardevolle bezittingen verkopen en schuldeisers achterlaten met een 'lege huls'.

De BOM stelde dat de verkoop van Purdey, gelet op de financiële problemen bij Brova, niet in haar belang was en wilde dat die wordt teruggedraaid.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl