Uber-oprichter en topman Travis Kalanick stapt uit de raad die de Amerikaanse president Donald Trump adviseert over de economie. Hij heeft zijn medewerkers donderdag in een interne mail op de hoogte gebracht.

De taxidienst ligt onder vuur vanwege de beslissing van Kalanick om samen te werken met de president. Daar komt bij dat Uber wordt verweten te hebben geprofiteerd van de staking van taxichauffeurs in New York uit protest tegen het inreisverbod van Trump.

Medewerkers van de dienst reden wel en braken daarmee de staking. Dat leidde tot de campagne #DeleteUber. Gebruikers verwijderden Uber en stapten massaal over naar concurrent Lyft.

Kalanick zat in de adviesraad met ongeveer twintig belangrijke ondernemers, onder wie Elon Musk (Tesla en SpaceX) en Ginni Rometty (IBM). “Deelname was geen ondersteuning van de president of zijn programma, maar helaas is het wel zo opgevat”, schreef Kalanick in de mail aan zijn personeel. Hij voegde er aan toe dat “immigratie en openheid voor vluchtelingen een belangrijk deel vormen van het succes van ons land en van Uber”.

Musk blijft

Elon Musk blijft wel lid van de adviesraad, ondanks alle kritiek die ook hij krijgt. Zo zijn er volgens CNBC al klanten die hun Tesla hebben afbesteld.

Musk laat in een tweet weten dat hij in de adviesraad is gestapt om advies te geven over zaken die hij belangrijk vindt voor de wereld.

Dat betekent volgens hem niet dat hij het eens is met wat de regering doet. In de bijeenkomst van deze vrijdag zal hij protest aantekenen tegen het immigratiedecreet van Trump en vragen het beleid te wijzigen.