De Deense broers Mikkel Borg Bjergso en Jeppe Jarnit-Bjergso verbazen de bierwereld met hun eigenzinnige brouwsels, de één vanuit Kopenhagen, de ander in New York. Ze zijn een eeneiige tweeling en ze hebben een schijthekel aan elkaar.

The New York Times tekent het opmerkelijke verhaal op van de broers Bjergso. Allebei blinken ze uit in het creëren van unieke bieren, waarbij ze gedurfde smaakcombinaties en nieuwe technieken toepassen.

Allebei zijn ze razend populair bij bierliefhebbers én hippe stedelijke consumenten die weleens wat anders willen dan Heineken en Carlsberg. En allebei zijn ze zogenoemde ‘zigeunerbrouwers’ – ze hebben geen eigen brouwerij, maar bedenken recepten en laten die door onafhankelijke brouwerijtjes uitvoeren.

Maar ze hebben al meer dan een jaar niet met elkaar gesproken en vechten hun vete uit op de biermarkt.

Zeewier en avocadoblaadjes

De creaties van Mikkeller, het bedrijf van Mikkel, zijn geliefd bij thuisbrouwers en bij sterrenrestaurants als Noma in Kopenhagen en El Celler de Can Roca in Girona, Spanje. Mikkel verwerkt IJslands zeewier, Japans yuzu-fruit of Mexicaanse avocadoblaadjes in zijn bieren. Hoe precies, dat laat hij aan de brouwers die hij inhuurt over. “Ik bedenk een bier en hang wat rond”, zegt hij tegenover The New York Times.

Hij verwerkte zelfs truffel in bier. Waar een gemiddelde onafhankelijke brouwerij zo’n twintig verschillende bieren per jaar maakt, bracht Mikkel er vorig jaar maar liefst 124 uit. Mikkeller heeft bars in Kopenhagen, San Francisco en Bangkok.

Evil Twin-bier

Tweelingbroer Jeppe begon zijn brouwerij vier jaar na die van Mikkel. Zijn bedrijf is kleiner, maar even geliefd bij kenners. Waar Mikkel wereldwijd opereert, concentreert Jeppe zich op de Verenigde Staten, en dan vooral New York. Sinds enkele jaren woont hij in Brooklyn. De naam van zijn bedrijf is een provocatie aan het adres van zijn broer: Evil Twin. Hij heeft in New York zijn eigen bar: Torst.

Jeppe 'dist' zijn broer ook met bier: hij brouwde ooit een satire op de bieren die zijn broer bedenkt. "We deden er cacao, chocola, kokosnoot, kaneel, eikenspaanders, Spaanse peper, koffie, vanille, hazelnoot, kastanje en marshmallows in", vertelt Jeppe lachend. "Ik zou het niet drinken, maar het is goed gelukt en krijgt geweldige kritieken."

Onderlinge competitie

Toch hadden de broers ooit een hechte relatie. Toen ze acht waren, gingen hun ouders uit elkaar. Ze groeiden op bij hun moeder en gingen samen de confrontatie met de buitenwereld aan. Maar ze ontwikkelden ook een sterke drang tot onderlinge competitie. Zo werden ze uitstekende hardlopers, omdat ze van elkaar wilden winnen.

Nadat Mikkel terugkwam van studie uit Amerika en leraar werd, werd hij lid van een bierclub die door Jeppe was opgericht. In 2005 opende Jeppe een bierwinkel, Olbutikken, terwijl Mikkel thuis bier begon te brouwen. Met een vriend richtte hij brouwerij Mikeller op; zijn bieren verkocht hij bij zijn broer.

Therapie

Maar in 2010 begon het mis te gaan. Mikkel opende zijn eigen bar op loopafstand van Olbutikken. Daarop begon Jeppe een brouwerij: Evil Twin. Het zou nooit meer goedkomen tussen de broers, ondanks dat ze een jaar lang therapie volgden.

Ieder jaar organiseert Mikkel een bierfestival in Kopenhagen. En zoals ieder jaar heeft hij zijn broer uitgenodigd, maar die weet nog niet of hij gaat. Jeppe: "Hoewel, als ik wél kom opdagen, zal dat vervelend voor hem zijn."

Lees ook

Het geheim van de Aldi-wijn (en ook Lidl)

Mora-eigenaar start krokettenoorlog tegen Kwekkeboom en Van Dobben

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl