• De Tweede Kamer heeft ingestemd met het Belastingplan waarmee het Rijk volgend jaar zo’n 300 miljard euro ophaalt.
  • Ondanks hun afkeer van de BIK-regeling, de miljardenkorting voor het bedrijfsleven, stemden ook oppositiepartijen PvdA en GroenLinks in met het plan.
  • Andere onderdelen van het Belastingplan waren te belangrijk om het helemaal weg te stemmen, stelt PvdA-Kamerlid Henk Nijboer.

De Tweede Kamer heeft ingestemd met het Belastingplan waarmee het Rijk volgend jaar zo’n 300 miljard euro ophaalt. Oppositiepartijen GroenLinks en PvdA stemden ook voor het plan, ondanks hun afkeer van de voorgestelde miljardenkorting voor het bedrijfsleven.

In het plan staat immers ook een huurverlaging en de belastingvrije zorgbonus, legt PvdA-Kamerlid Henk Nijboer, ook namens GroenLinks, uit. De partijen vinden dat te belangrijk om het volledige plan weg te stemmen.

Rechtse oppositiepartijen spraken hun steun voor het belastingplan al uit. Een aanpassing van de wet door de coalitiepartijen die ervoor zorgt dat een groter deel van de voorgenomen investeringskorting bij kleine en middelgrote bedrijven terecht komt, maakte dat SGP en Forum voor Democratie voor de belastingplannen stemden.

Door een verschuiving van de tarieven komt 65 procent van de korting bij het midden- en kleinbedrijf (mkb) terecht. Daarmee is de korting op bedrijfsinvesteringen, ter waarde van 4 miljard euro gedurende twee jaar, ook zo goed als verzekerd van steun in de Eerste Kamer.

‘Cadeautje voor multinationals’

De miljardenkorting zorgde de afgelopen tijd voor de nodige ophef in de Tweede Kamer. Linkse partijen noemden de investeringskorting, die bedrijven kunnen verrekenen met hun loonheffing, een ‘cadeautje aan multinationals’. Omdat de dividendbelasting niet werd afgeschaft en de winstbelasting niet verder werd verlaagd, krijgt het bedrijfsleven via een andere weg miljarden toegestopt, meenden linkse partijen.

Volgens het kabinet is de crisismaatregel juist broodnodig omdat het opdrogen van investeringen door bedrijven erg schadelijk zou zijn voor de economie.

LEES OOK: Coalitie probeert BIK-subsidie aantrekkelijker te maken door groter deel investeringskorting naar mkb te laten gaan

Lees ook op Business Insider